Annons

Gripanden i Hongkong när "valdagen" infaller

Ett hundratal personer har gripits i Hongkong i samband med nya demonstrationer mot den kontroversiella säkerhetslagen som infördes för två månader sedan.
Redan innan demonstrationen greps även oppositionspolitikern Tam Tak-Chi.
Hongkong • Publicerad 6 september 2020
Cirka 100 personer har frihetsberövats efter nya demonstrationer i Hongkong.
Cirka 100 personer har frihetsberövats efter nya demonstrationer i Hongkong.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Cirka 100 personer har gripits av polis i området Kowloon där demonstrationer hölls för att uttrycka missnöjde bland annat över parlamentsvalets uppskjutande.

Valet till områdets parlament skulle ha hållits under söndagen men har skjutits på framtiden med pandemin som motivering. Demonstranterna som samlades under dagen kallade det ett svepskäl.

Annons

– Ge mig min röst åter! Polisen är korrupt! hördes demonstranterna ropa innan folksamlingen upplöstes av kravallpolis.

Kontroversiell säkerhetslag

Demonstranterna uttryckte även missnöje med den kontroversiella nya säkerhetslag som infördes i början av sommaren.

Sedan säkerhetslagen infördes har demonstrationerna i Hongkong blivit färre och mindre, jämfört med de massprotester som skakade staden förra året.

Den senaste tiden har minst ett 40-tal personer, däribland demonstranter och aktivister, gripits med hänvisning till den nya lagen. Mediemogulen Jimmy Lai och aktivisten Agnes Chow är två av dessa.

Oppositionsprofilen gripen

Oppositionsprofilen Tam Tak-Chi greps drygt en timme innan demonstrationen ägde rum.

Tam Tak-Chi, som är ordförande för demokratiorganisationen People Power, greps i sitt hem i östra Hongkong.

– Mannen greps i morse efter att ha yttrat uppviglande ord i strid med befintliga förordningar, säger utredaren Li Kwai-Wah, och specificerar att det rör sig om uttalanden som skedde i samband med protester tidigare i sommar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons