Annons

Valresultat snart i landet med rekordtillväxt

Landet som beräknas få världens största tillväxt i år väntar spänt på resultatet i de allmänna valen.
Guyana • Publicerad 5 mars 2020
Människor köar för att lägga sin röst i Guyanas huvudstad Georgetown.
Människor köar för att lägga sin röst i Guyanas huvudstad Georgetown.Foto: Adrian Narine/AP/TT

Föräldrar håller sina barn hemma från skolan, och på gatorna är många butiker stängda, när invånarna i Guyanas huvudstad Georgetown väntar in resultatet från måndagens parlamentsval.

– Allt vi behöver är resultatet. Vem som än har vunnit, så behöver vi återgå till det normala, säger taxichauffören Julian Wills, som har svårt att hitta körningar.

Annons

Kampen står mellan styrande Partnerskap för nationell enighet och allians för förändring (ANPU-AFC) och oppositionspartiet Folkets progressiva parti (PPP). Det förstnämnda stöds främst av afroguyananer, medan PPP är starkast bland indoguyananer.

Omvärldens intresse för Guyana – en tidigare brittisk koloni inklämd mellan Surinam, Venezuela och Brasilien – har vuxit sedan enorma oljefyndigheter utanför landets kust upptäcktes 2016. Exxon Mobil började i december utvinna oljan och produktionen väntas stiga från 52 000 fat per dag till 750 000 år 2025.

För ett land med 750 000 invånare (varav en tredjedel tros ha emigrerat) innebär oljefyndigheterna stora möjligheter. Internationella valutafonden (IMF) bedömer att Guyanas tillväxt blir den procentuellt största i hela världen i år med hisnande 85 procent.

Men att samla in röster från otillgängliga områden tar tid och först på fredag väntas slutgiltigt resultat.

– När det tar så lång tid för resultaten att släppas så skapar det en slags obehagskänsla, säger PPP:s Frank Anthony.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons