Abortlag stoppas tillfälligt i South Carolina

Guvernören i den amerikanska delstaten South Carolina undertecknade en lag som förbjuder de flesta aborter från kring den sjätte graviditetsveckan.
Men lagen stoppas tillfälligt av en domare i delstaten.
USA • Publicerad 26 maj 2023
Abortlag pausas i South Carolina. Arkivbild.
Abortlag pausas i South Carolina. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

South Carolinas guvernör, republikanen Henry McMaster, och majoriteten i delstatskongressen vill inskränka möjligheten och införa förbud mot abort när hjärtaktivitet upptäcks med ultraljud vid omkring sex veckor.

Lagen inkluderar vissa undantag, som att den gravida utsatts för våldtäkt eller incest – då har man rätt till abort fram till tolv veckor.

Men domare Clifton Newman stoppade den undertecknade lagen på fredagen i väntan på att delstatens högsta domstol ska granska innehållet i lagen.

Tidigare har det varit möjligt att utföra en abort i delstaten upp till 22 veckor in i graviditeten – vilket gjorde South Carolina till en delstat med relativt liberala abortrestriktioner i sydöstra USA.

Lagförslaget vill inskränka möjligheten och införa förbud mot abort när hjärtaktivitet upptäcks med ultraljud vid omkring sex veckor.

Lagen inkluderar vissa undantag, som att den gravida utsatts för våldtäkt eller incest – då har man rätt till abort fram till tolv veckor.

Sedan Högsta domstolen i juni 2022 rev upp domen i rättsfallet Roe mot Wade från 1973 har runt 15 delstater i USA skärpt sina abortlagar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.