Annons

Sötare svarta vinbär ska locka fler att äta

Odling • Publicerad 27 juli 2021
För surt, finns de vissa som tycker om svarta vinbär. Men nu har forskare tagit fram en sötare version av svarta vinbär. Arkivbild.
För surt, finns de vissa som tycker om svarta vinbär. Men nu har forskare tagit fram en sötare version av svarta vinbär. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har tagit fram svarta vinbär som är hälften så sura som dem som finns i dag, enligt P4 Skaraborg.

– Vi bedömer att svarta vinbär generellt är för sura och har en för skarp smak, vilket gör att vi inte använder bären så mycket som vi borde, säger Kimmo Rumpunen, ansvarig växtförädlare på SLU i skånska Alnarp, till P4 Skaraborg.

Annons

Skälet till att vi borde äta mer svarta vinbär är att de är rika på de blå färgämnena antocyaniner som tillhör gruppen antioxidanter som är bra för hälsan.

Forskarna har lyckats öka sötman i bären genom att kombinera de sorter som har lägst syrahalt, med sorter som har goda kvalitetsegenskaper.

Att få ned syrahalten har tagit 15 år. Den nya sorten heter Balsgård Martin och beräknas finnas i handeln om ett par år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons