Sommaren har kommit på flera håll

Sommaren har kommit till flera platser i landet, flera veckor tidigare än normalt. Och det varma vädret kommer att fortsätta under resten av påskhelgen.
Nyheter • Publicerad 22 april 2011
Foto: Scanpix

Sommaren har kommit till Malexander, rapporterar Sveriges Radio Östergötland. Även i Skövde och Örebro är det redan meteorologisk sommar, vilket innebär att det har varit en dygnsmedeltemperatur på minst tio grader de senaste fem dygnen. SMHI har också indikationer på sommartemperaturer i Dalsland och på flera platser i Östergötland.

Och det finns ingen risk för att det blir vår igen om det kommer ett väderbakslag.

– När sommaren väl har kommit så är det sommar, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

Just nu är det temperaturer över, och mycket över, det normala i hela landet. På fredagen var det varmast i Sydsverige med 21 grader, och i stora delar av Götaland nådde temperaturen 20 grader.

– Vi har ett högtryck som ger riktigt soligt och torrt väder. Inte förrän på tisdag kan det komma regn, säger Lisa Frost.

Molnighet den senaste veckan har gjort att även nätterna har varit milda.

Fjolårsgräset är väldigt torrt och det gör att SMHI varnar för stor fara för gräsbränder i flera delar av Sverige.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.