Annons

Solens strålar värmer när molnen motas bort

Hösten mjukstartar med sensommartemperaturer i stora delar av Sverige.
Värmen ser ut att hålla i sig under veckan som kommer, enligt SMHI:s prognos.
Väder • Publicerad 6 september 2020
Hösten mjukstartar med sensommartemperaturer och en hel del sol i stora delar av Sverige. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

September är på väg in i sin andra vecka, men solen och värmen verkar fortfarande ha mycket kvar att ge innan mörkret och kylan tar över.

SMHI:s tiodagarsprognos, som dock blir mer och mer osäker ju längre fram den blickar, räknar med att termometrarna i Stockholm visar 19 grader på tisdag och söndag, och att fredag ser ut att bli den vackraste dagen i huvudstaden, med strålande sol under hela morgonen, dagen och eftermiddagen

Mindre moln och mer sol

Annons

– Det är solens strålar som leder till de höga temperaturerna, säger Stefan Bergman, meteorolog på SMHI, och fortsätter:

–  Det har varit ostadigt i några dagar, ett lågtrycksbetonat väder med skurar. Nu växer det in en svag högtrycksrygg, det blir mindre moln och mer sol som värmer, säger han.

Göteborgarna har något lägre temperaturer att se fram emot, med som mest 18 grader på måndag och 19 grader på lördag, som SMHI räknar med ska bli den soligaste dagen på veckan.

Varm luft från söder

Även malmöiterna har lördag att se fram emot, med 20 grader och sol. Början av veckan präglas av temperaturer på runt 18–19 grader och sol varvat med moln. Mitten av veckan blir dock regnig, med 7,5 millimeter på onsdag.

–  Det förs upp varmare luft söderifrån. Det är en anledning till att det blir varmt i södra Sverige under helgen.

Sundsvall är däremot varmare i början av veckan än i slutet. Måndag till onsdag får man 18 grader och sol varvat med moln, med fredag som den soligaste men samtidigt kallaste dagen med som mest 15 grader.

Veckan efter kan börja bra

Vädret i Umeå liknar det i Sundsvall, med de varmaste temperaturerna på måndag med som mest 17 grader och sol, och därefter fallande till 14 grader under lördag och söndag, som blir regniga enligt prognosen.

Längst i norr blir det kyligare. Kirunaborna har onsdagen att se fram emot, med elva grader och sol blandat med moln. Resten av dagarna präglas av temperaturer kring 8–11 grader med molnig himmel. Veckan får en blöt avslutning med 3,9 millimeter regn på söndag.

Veckan som följer kan få en bra start i främst de södra delarna av landet.

– Prognosen för måndag och tisdag vecka 38 är relativt osäker, men det kan ändå bli upp emot 18–20 grader, säger Stefan Bergman.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons