Annons

Ayatollan i tårar i argt Teheran

Kistor bars fram över en folkmassa, amerikanska flaggor sattes i brand och Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei började gråta vid begravningsbönen.
Hundratusentals människor flockades i centrala Teheran för att högtidlighålla minnet av den dödade toppgeneralen Qassem Soleimani.
Iran • Publicerad 6 januari 2020
Ett flygfoto av en folkmassa som samlades i den iranska staden Ahvaz.
Ett flygfoto av en folkmassa som samlades i den iranska staden Ahvaz.Foto: Morteza Jaberian/Mehr News Agency via AP/TT
Militärer deltar i ceremonin för Qassem Soleimani.
Militärer deltar i ceremonin för Qassem Soleimani.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Irans högste ledare Ali Khamenei, till vänster, gråter medan han ber över Qassem Soleimanis kista.
Irans högste ledare Ali Khamenei, till vänster, gråter medan han ber över Qassem Soleimanis kista.Foto: Iran Press/AP/TT
Kistorna med Qassem Soleimani, och andra personer som dödades i attacken förs fram i havet av människor i Teheran.
Kistorna med Qassem Soleimani, och andra personer som dödades i attacken förs fram i havet av människor i Teheran.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Människor samlas på Revolutionstorget i Teheran under en begravningsceremoni för Qassem Soleimani.
Människor samlas på Revolutionstorget i Teheran under en begravningsceremoni för Qassem Soleimani.Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP/TT
Deltagare håller upp bilder på Qassem Soleimani.
Deltagare håller upp bilder på Qassem Soleimani.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Människor på den iranska huvudstadens gator förde gemensamt fram de flaggdraperade kistorna som innehöll kvarlevor av Soleimani och flera av de andra personer som dödades i en amerikansk drönarattack i Irak i fredags. Toppgeneralen hyllades som en hjälte och martyr.

Enligt Irans statligt styrda medier uppgick deltagarantalet i flera miljoner, i en processionsceremoni som kan jämföras med den som hölls för den tidigare ayatollan Ruhollah Khomeini 1989. De flesta var klädda i svart. Det skanderades "Död åt Amerika" och "Död åt Israel" och brändes flaggor.

Annons

Den nuvarande ayatollan Ali Khamenei ledde begravningsbönen över Soleimanis kista, stannade upp flera gånger medan han talade, och grät. På plats fanns också presidenten Hassan Rohani och andra högt uppsatta politiker, tjänstemän och religiösa ledare.

Stort arrangemang

– Amerika ska veta att de startade det här, men vi kommer att avsluta det, säger Mehdi Ghorbani, en av hundratusentals deltagare i ceremonin i Teheran.

Tre dagars landssorg har utlysts. Den stora begravningsprocessen i Iran har organiserats snabbt, direktsänds i den statliga televisionen och pågår i flera dagar. Soleimanis kvarlevor kommer att transporteras till hans hemstad Kerman, där han ska begravas på tisdagen.

– Vad USA gjorde var absolut ett brott, säger en kvinna som kallar sig Mohammadi till AFP.

– Jag är här för att sörja hans martyrskap. Det måste bli ett gensvar men vi vill inte ha krig. Ingen vill ha krig, fortsätter hon.

I Iraks huvudstad Bagdad hölls en minnesceremoni för Qassem Soleimani i en moské, där deltagarna trampade på en tavla föreställande USA:s president Donald Trump och på amerikanska och israeliska flaggor.

I Jemen tog de Iranstödda Huthirebellerna initiativ till en minnesceremoni i huvudstaden Sanaa.

Hyllad som krigshjälte

62-årige Qassem Soleimani var chef över Quds-styrkorna, en specialstyrka inom Irans revolutionsgarde. Han beskrivs som en person som respekterades av många iranier, även bland dem som inte stöder landets religiösa ledarskap. Han har bland annat hyllats som en hjälte för sin insats i kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet.

Solaimani beskrivs också som en av de mäktigaste personerna i Iran efter ayatollan. I sin roll som Quds ledare utövade han inflytande över en lång rad miliser som agerat ombud för Iran i konflikter i Mellanöstern och som inte sällan stått på motsatt sida USA, eller Saudiarabien och dess allierade.

I Irak samlade Qassem Soleimani shiamuslimska milisgrupper som bland annat stridit mot terrorrörelsen IS. USA anklagar honom för hundratals amerikaners död och enligt den amerikanska militären utfördes den dödliga attacken för att skydda amerikaner och förhindra framtida attacker.

Annons

Utöver Soleimani dödades bland andra den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, ledare för milisgruppen Hashed al-Shaabi.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om var begravningen hålls.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons