Annons

Söker tusen bebisar för studie

Forskare i Uppsala vill ta reda på vad som gynnar barns utveckling bäst.
För att få generella svar söker de nu 1 000 bebisar, med olika bakgrund, som de kan följa – i 16 år, skriver Upsala Nya Tidning.
Forskning • Publicerad 10 september 2023
Nu söker Uppsala universitet 1|000 bebisar för studie om barns utveckling.
Nu söker Uppsala universitet 1|000 bebisar för studie om barns utveckling.Foto: Christine Olsson/TT

Mellan sex månader och ett års ålder kommer barnen genomgå mätningar med ögonrörelsekamera samtidigt som de tittar på skärm med bilder och filmer på. Det kommer ge forskarna data om exempelvis tidig språkförståelse, social och kognitiv utveckling, uppmärksamhetsnivå och om hur barnen bearbetar information.

Föräldrarna kommer med jämna mellanrum få svara på frågor om familjens vardag och vanor. Och när barnet blivit äldre kommer forskarna kunna ta del om information från barnavårdscentralen (BVC). Från skolan kommer också betyg att inhämtas.

– Vi vill inkludera barn från alla samhällsgrupper. Det enda som krävs är att barnet ska se det som presenteras på skärmen, höra ljudet, och att en vårdnadshavare kan svenska, säger Pär Nyström, forskare vid Institutionen för psykologi och verksam vid Uppsala universitets barn- och babylab.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons