Annons

Sökandet avblåst – ingen nazistskatt i Ommeren

Nederländerna • Publicerad 2 maj 2023
En grävmaskin i Ommeren, där skatten påstods ha varit gömd, under måndagen. Grävandet har dock inte gett önskat resultat och på tisdagen avblåstes sökandet.Foto: Aleksandar Furtula/AP/TT

Den stora skattjakten som har pågått i flera månader i den nederländska byn Ommeren har blåsts av, utan att någon nazistskatt har hittats.

Sedan i januari, då nationalarkivet visade upp en handritad karta med ett rött kryss på, har lycksökare samlats i Ommeren. Men nu är det slut på letandet.

Annons

"Vi har kommit fram till att det inte finns någon nazistskatt i Ommeren. Vi antar att skatten en gång var begravd i Ommeren, men att den har tagits bort vid något tillfälle", meddelar Birgit van Aken-Quin i kommunen Buren i ett mejl.

Enligt dokument som förvarades med kartan fanns vittnesmål om att nazisterna begravt fyra ammunitionslådor fulla med smycken, ädelstenar och guldmynt. Värdet i dag uppskattas till elva miljoner euro, motsvarande 124 miljoner kronor.

Nazisterna ska enligt uppgifterna ha tillskansat sig skatten sedan en bank i Arnhem bombats 1944.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons