Annons

SOK håller kontakt med OS-idrottare

Bo Berglund, chefsläkare på Sveriges olympiska kommitté, informerar OS-aktuella idrottare om virusspridningen.
Olympiskt • Publicerad 27 februari 2020
Bo Berglund. Arkivbild.
Bo Berglund. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det är främst via SOK:s hemsida man kan ta del av informationen.

– Vi har kontakt med idrottarna, självklart, men våra huvudsakliga informationskällor i övrigt är IOK och svenska myndigheter. Vi följer deras beslut, säger Berglund.

"Ta på största allvar"

Annons

TT: Hur orolig är du?

– Jag tycker man ska ta det här på största allvar. Man får se tiden an och fatta vettiga beslut löpande. Man vet lite och vi får se vad som händer, om det blir fler fall i Sverige, det kan hända mycket.

TT: Känner du en oro för OS?

– Det får man vara öppen för. Mycket kan hända. Blir det en pandemi över hela världen så kommer väl det få konsekvenser även för den olympiska rörelsen. Vi följer vad som händer och kör full fart framåt, sedan får man dra i bromsen om det händer något.

Dagliga överläggningar

Per "Pliggen" Andersson, skidlandslagets tidigare läkare som numera är anställd av SOK:

– Vi följer det noggrant och har i princip dagliga överläggningar kring rekommendationer. Det har ju hänt en del och det är viktigt att få korrekt information kring det. Vi har ett antal experter i vårt nätverk och sedan tittar vi på vad myndigheterna har för rekommendationer. Utifrån det försöker vi hitta en balans i de råd som vi ska ge våra aktiva och även andra ledare som ska resa.

– Det handlar om att ta det fall till fall för de idrottare som ska resa. Då får vi ha en ordentlig diskussion och se vad som är bäst för varje enskild idrott att göra.

– Vi har en nära dialog med samtliga olympiska idrotter och den dialogen fungerar bra. Där behoven finns får vi också en bra diskussion.

TT: Har idrottarna fått restriktioner?

– Det är ett generellt råd vi har. Vi vet att resor i sig har en ökad infektionsrisk och där försöker vi vara noggranna, inte bara med tanke på corona. Det är egentligen inga annorlunda rekommendationer nu än tidigare.

Annons

TT: Är ni oroliga för spridningen?

– När det kommer ny information om att fler länder blir drabbade är det klart att, jag skulle inte kalla det oro, men man har ju en del funderingar och vad det ska få för konsekvenser för våra idrottare. Det måste man hela tiden vara vaksam på, säger Andersson.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons