Annons

SMHI varnar för mycket högt vattenstånd

Tusentals elkunder blev strömlösa i samband med stormen som drog fram över Sverige under söndagskvällen och natten till måndagen.
Efter stormen varnar SMHI för mycket högt vattenstånd längs Västkusten.
Väder • Publicerad 10 februari 2020
Stormen som drog in över landet på söndagen har mojnat, men fortfarande är en del hushåll strömlösa.
Stormen som drog in över landet på söndagen har mojnat, men fortfarande är en del hushåll strömlösa.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är väldigt höga nivå just nu, säger Lisa Lind, vakthavande oceanograf vid SMHI.

I Göteborg var vattennivån 120 till 130 centimeter högre än normalt på måndagskvällen.

Annons

– I Uddevalla har det varit ytterligare några centimeter högre än så.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Kattegatt och Skagerrak.

– Vi tror att det har kulminerat nu. Det håller på att sjunka undan under natten och tidiga morgonen, säger Lisa Lind.

Flera medier rapporterar om översvämningar längs Västkusten, bland annat skriver Bohusläningen om översvämningar i Uddevalla.

Fortfarande strömlösa

Tiotusentals hushåll blev utan ström under stormen. På kvällen var fortfarande drygt 1 400 strömlösa.

Stormen slog till med full kraft under söndagen. Den fällde träd och orsakade översvämningar och trafikolyckor. Flera tågsträckor i södra Sverige stängdes av och öppnades inte förrän runt lunchtid på måndagen. I Västsverige ersattes vissa tågsträckor med buss under större delen av dagen, på grund av hårda vindar.

Stormen orsakade vissa förseningar i flygtrafiken under måndagsmorgonen och ett fåtal inställda flyg från Arlanda flygplats, Bromma flygplats och Landvetters flygplats.

Båt kapsejsade

I söndags kväll kapsejsade en båt med två män som gett sig ut för att fiska i Svenljunga i Västra Götalands län. En av dem hittades senare vid en strand, men hans liv gick inte att rädda. Den andre mannen saknas fortfarande.

En färja slet sig från Visby hamn på Gotland under natten, men enligt polisen ska ingen person ha varit ombord.

Stormen nådde sin kulmen runt midnatt och följdes av ett lugnare väder. Men framför allt Bohuslän och Skåne fick fortsatt hårda vindar under dagen, om än inte lika kraftiga som i söndags.

Annons

SMHI varnar även för höga vattenflöden i stormens spår. Varningarna rör Kronobergs län och delar av Västergötlands län, Jönköpings län och Skåne.

– Det kom ju rätt mycket regn i Västra Götaland i går (söndag), så våra hydrologer utfärdade en varning som ligger kvar. Den gäller höga flöden i en del vattendrag, men det är klass 1-varningar, säger Lars Knutsson vid SMHI.

Flera broar stängdes i söndags, bland annat Öresundsbron. Den öppnades igen under natten till måndagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons