Annons

Snöbrist ger grå kattugglor sämre kamouflage

Djur • Publicerad 11 februari 2020
Kattugglor har två olika skyddsfärger, grå och brun, beroende på i vilket klimat de lever. Arkivbild.
Kattugglor har två olika skyddsfärger, grå och brun, beroende på i vilket klimat de lever. Arkivbild.Foto: Patrik Karell

Snötäcket påverkar många djurarters liv och årets milda vinter har gjort det svårt för den grå kattugglan att ostört få vila middag, visar en forskningsrapport i tidskriften Ecology and Evolution.

Den grå färgen är en viktig del av kattugglans anpassning till Nordens vanligtvis snörika förhållanden. Längre söderut där snötäcket är mera sporadiskt och vintrarna kortare har den bruna kattugglan lättare att gömma sig.

Annons

Skyddsfärgen är till stor nytta för ugglor som vilar under dagen. De blir ofta störda av småfåglar om de upptäcks, vilket leder till att de måste förbruka energi för att flytta sig. Skyddsfärgen minskar också risken att de blir byte för större rovfåglar, som duvhökar.

Forskare i Finland har kunnat konstatera att klimatförändringarna har stor inverkan på kattugglans liv. Den bruna har blivit vanligare i förhållande till den grå under de senaste decennierna, allt i takt med att vintrarna blir kortare och mildare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons