Annons

SMHI: Besvärlig onsdag med kraftigt snöfall

Nej, ännu är inte vintern över. SMHI har utfärdat klass 2-varning för kraftigt snöfall i delar av Gävleborgs och Västernorrlands län. Upp till tre decimeter snö bäddar för en besvärlig trafikdag under onsdagen.
Väder • Publicerad 3 mars 2020
Nu får plogbilarna värma upp i Gävle och Dalarna. Arkivbild
Nu får plogbilarna värma upp i Gävle och Dalarna. ArkivbildFoto: Pernilla Wahlman

Snö väntas i Dalarnas, Gävleborgs, och Västernorrlands län. För Dalarna utom fjällen, Gävleborgs inland och östra Ångermanland har en klass 1-varning utfärdats.

– Det är framför allt i östra Medelpad och längs Hälsingekusten som det väntas den mängden snö som når upp till en klass 2-varning. Där väntas cirka två till tre decimeter nysnö från onsdag morgon till natt mot torsdag, säger meteorolog Linus Karlsson vid SMHI.

Kan bli trafikproblem

Annons

Vädertjänsten varnar för att snön kan skapa problem i trafiken.

– Det är ju besvärligt i den mån att det är rätt riktliga mängder snö och det kan bli snöhalka i samband med detta.

Det är osäkert hur länge snön får ligga kvar i området.

– Det är någon plusgrad som väntas på fredag och till helgen ligger det i allmänhet på minus, men kan gå upp till nollgradigt. Så det är svårt att avgöra hur mycket det smälter i samband med att temperaturen ligger på plussidan, säger Linus Karlsson.

Längre söderut faller nederbörden främst som regn, även om det tidvis kan gå över i snö eller blötsnö.

Sol till helgen

Snöfallet rör sig senare under veckan norrut upp över Norrland. Det kan bli ymnigt fram mot torsdag, men några varningar har inte utfärdats.

– Det återstår att se hur det fortsätter att utveckla sig och om det blir några varningar, säger Linus Karlsson.

Under fredag och lördag stabiliseras väderläget och det kan bli soligt på många platser i landet, innan nya nederbördsområden rör sig in på söndag.

För Götaland råder fortfarande klass 2-varningar för mycket höga flöden i vattendrag på många platser. Men risken för ytterligare översvämningar har minskat i bland annat Lagan, enligt SMHI.

"I de västra delarna av Götaland är flödena stabila eller sjunkande. Nu fokuserar vi på Kronobergs, Blekinge och Kalmar län där flödena ökar i vissa vattendrag", skriver vakthavande hydrolog Benjamin Selling på SMHI:s sajt.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons