Annons

Smuggelnätverk kartlägger tullens arbete

Brott • Publicerad 27 januari 2022
Tulltjänsteman i hamnen i Trelleborg. Arkivbild.
Tulltjänsteman i hamnen i Trelleborg. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Smuggelnätverk kartlägger Tullverkets arbete för att öka chanserna att ta sig över gränsen med vapen och narkotika, enligt en ny underrättelserapport som Ekot rapporterar om.

Smuggelnätverken infiltrerar eller startar egna företag för att kontrollera hela kedjan fram till att varan levereras. I och med den växande e-handeln har varuflödet ökat kraftigt, vilket ger fler chanser för kriminella att infiltrera.

Annons

Tullverket har även upptäckt att nätverken, för att undvika kontroll, samlar in information om hur myndigheten jobbar.

– Det är en sofistikerad verksamhet som vi behöver ha kunskap om. Man använder sig av det legala flödet och det är en stor utmaning för oss, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör till radion.

Tullverket ska fortsätta utveckla sitt underrättelsearbete och samverka med andra myndigheter och länder. Allmänheten ska också få information om vilka metoder de kriminella smugglarnätverken använder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons