Smörgåstårta för alla jubilarer

För första gången anordnade Torsås församling på lördagen en födelsedagsfest för alla som fyllt jämnt det senaste halvåret
Nyheter • Publicerad 12 maj 2003

Den nya given från kyrkoherde Göran Andersson blev mycket uppskattad i Olofsgården med smörgåstårta, kaffe och gemensam allsång.

Inbjudna var de som fyllt 80, 85, 90 och däröver. Av 74 inbjudna så fanns 29 på plats.

- Jag har erfarenhet av sådana här födelsedagsträffar från min tidigare tjänst som kyrkoherde i Öregrund utanför Norrtälje och där blev det mycket uppskattat, säger Göran Andersson och fortsätter:

- Det finns inte en rimlig chans att gå hem till alla som fyller år med en blomma. Så den traditionen bryter vi nu. I stället blir det två födelsedagsfester per år. Nästa gång bjuder vi in till en höstträff.

100-åringar uppvaktas

Göran Andersson tänker dock undanta dem som fyller 100 år. De uppvaktas som vanligt. Därutöver kommer han att besöka en del andra äldre och sjuka, men kanske inte just på födelsedagen.

- Av olika skäl kan det finnas anledning att besöka församlingsmedlemmar vid andra tider. På födelsedagen är det som regel så många andra som kommer på besök. Då är det lugnare en annan dag, vilket ger tid för en pratstund i lugn och ro, säger Göran Andersson.

I sommar ska församlingarna i Gullabo, Torsås, Söderåkra och Bergkvara inleda ett samarbete under temat Sommarkvällar med kyrkan.

Sång och musik

Riktlinjerna läggs upp denna vecka vid ett möte mellan kyrkoherdarna Göran Andersson i Torsås och Anders Hedlund i Söderåkra. Troligen blir det rikligt med inslag av sång och musik under samlingarna.

- Vi tänker oss att anordna några sommarkvällar för allmänheten i Ekbacken, Torsås och på Örarevets naturreservat. Även andra lämpliga platser kan bli aktuella, till exempel Påbonäs borgplats.

Någon vägkyrka med guidning och fika i Torsås kyrka för allmänheten blir det inte i sommar.

- Besöksantalet är för lågt för att det ska vara meningsfullt att anordna vägkyrka. Någon form av öppethållande bör vi nog ha ändå. Vi ska diskutera det i kyrkorådet under denna vecka.

En tidig och en sen samling

Gudstjänsttiderna på söndagar ändras för Torsås och Gullabo församlingar. På senare tid har det varit gudstjänster klockan 11.00 i Torsås och 14.00 i Gullabo. I fortsättningen blir det växelvis 11.00 och 18.00 för respektive kyrkor.

- Det är inte meningsfullt att splittra upp söndagen på detta sätt. Nu får vi en tidig och en sen samling. I samband med kvällssamlingen tänker vi oss att anordna olika teman medan det blir traditionell gudstjänst klockan elva, antingen i Gullabo eller Torsås.

Helgmålsbönerna återkommer i sommar med start från midsommar och framåt. Ett programinnehåll kommer att presenteras längre fram.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.