Annons

SMHI varnar för snö och hårda vindar

De ovana avråds från att ge sig ut i fjällen. SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall och hårda vindar.
Väder • Publicerad 11 november 2021
SMHI har utfärdat en gul varning för hårda vindar och snöfall. Arkivbild.Foto: Marijan Murat/AP/TT

Ett lågtryck har rört sig in från Norge. Den gula varningen – som är den minst allvarliga – gäller hårda västliga vindar och täta snöbyar över Västerbottens och Jämtlands fjälltrakter. Ovädret drar in under torsdag kväll och ligger kvar på kalfjället till fredag morgon.

Personer med fjällovana bör inte ge sig ut.

Annons

– Det är nedsatt sikt, och det kan vara svårt att resa och förankra tält. Det är även risk för förfrysning. Temperaturerna ligger kring noll grader, men det blir kallare under natten, då det sjunker ned till några minusgrader, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Lokalt kan det också vara dåligt väglag.

Vindarna väntas ligga på 14-18 meter per sekund.

– Blåsten avtar efter fredag morgon, då stabiliseras även vädret generellt över landet.

SMHI har dessutom utfärdat gula varningar för kuling på 14-17 meter per sekund för Bottenhavet, Ålands hav, Skärgårdshavet, norra och mellersta Östersjön samt Skagerrak.

Ett högtryck stabiliserar vädret i landet i helgen, men det blir kallare.

– För Norrlands del kan man räkna med minusgrader även på dagarna, medan det är fortsatt plusgrader i större delen av både Götaland och Svealand. Sedan drar ett nytt lågtryck in i nästa vecka, säger Ida Dahlström.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons