Annons

SMHI varnar för kraftiga snöfall i norr

Snöfall med risk för drivbildning och blåst – vädret i norr kan bli besvärligt kommande dygn.
Det väntas falla stora mängder snö, enligt SMHI som utfärdat flera varningar.
Väder • Publicerad 21 januari 2021
Varning för mycket snö i norr. Arkivbild,
Varning för mycket snö i norr. Arkivbild,Foto: Martina Holmberg / TT

– Snöfall kan ge kraftig drivbildning för Västerbottens läns kustland och Västernorrlands län, säger jourhavande meteorolog Sofia Söderberg till TT och fortsätter:

– Det kan komma mycket snö under kort tid och stora mängder snö i kombination med frisk ostlig vind upp till hårda vindbyar ger både dålig sikt och kraftig drivbildning.

Annons

Klass 2 -varningar för snöfall är utfärdade för Västerbottens läns kustland och Västernorrlands län. En klass 2--varning för storm gäller i Lapplandsfjällen. I resterande Norrland samt stora delar av Dalarna och Gävleborg har klass 1-varningar för snöfall alternativt hård vind utfärdats.

– Det kan lokalt komma mycket ny snö och i fjällen väntas upp till mycket hård vind med nederbörd, säger Söderberg.

I södra delarna av landet väntas delvis regn och skurar, och under sen eftermiddag och kväll väntas sjunkande temperaturer.

– På en del håll i söder kan det lokalt bli ishalka. Dels blöta vägar som fryser på, och dels kalla vägar där det kommer in regn och blötsnö som kan frysa till.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons