Annons

SMHI: Stor risk för gräs- och skogsbränder

SMHI varnar för stor brandrisk i Kalmar län den närmsta tiden – som blir både varm och torr vädermässigt.
Väder (TT) • Publicerad 11 juni 2020
SMHI varnar för brandrisk i delar av landet under torsdagen. Arkivbild.
SMHI varnar för brandrisk i delar av landet under torsdagen. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kalmar, Jämtland, Dalarna, Värmland, Västra Götaland, Östergötland och Gotland är några av de andra län där SMHI varnar för skogs- eller gräsbränder.

Och det varma, torra vädret ser inte ut att blåsa förbi på kort sikt – tvärtom ser risken för bränder ut att vara hög under resten av veckan på flera håll.

Annons

– Högtrycket som har etablerat sig ligger kvar den närmsta veckan, med några undantag som sydligaste Götaland, södra Småland och Halland där det kan förekomma regn på fredag till lördag, säger jourhavande meteorolog Gustav Åström.

– Det är först framåt midsommarafton som vädret kan bli ostadigare igen, fortsätter han.

Varmast blir det i Västra Götaland, Värmland och Dalsland som kan räkna med uppemot 25 grader på torsdagen. Men även delar av norra Sverige som Norrlandskusten får över 20 grader.

För Norrbottens inland utfärdar däremot SMHI klass 2-varningar eftersom höga flöden i vattendrag kan utgöra översvämningsrisker.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons