Smålänning har Sveriges vackraste naturliga skägg

Han har Sveriges vackraste naturliga skägg, 37-årige Jonas Bergkvist från Växjö har tagit hem titeln igen. Och med en ansiktsbehåring som nu går en bit nedanför bältet.
Växjö • Publicerad 3 september 2018
Jonas Bergkvist med den tredje titeln i tävlingen Sveriges vackraste naturliga skägg.
Jonas Bergkvist med den tredje titeln i tävlingen Sveriges vackraste naturliga skägg.Foto: Jens Nielsen

Det har börjat sakta av, skäggtillväxten i ansiktet på Jonas Bergkvist är inte vad den en gång var. Då för åtta år sedan när han började odla rejält växte skägget närmare 15 centimeter varje år. Numer blir det några centimeter.

– Vi får se hur långt det kan bli. Jag låter det fortsätta och jag har inga planer på att klippa av det. Jag har haft någon form av skägg så länge jag kunnat, säger en glad mästare efter helgens tävlingar.

Det är under det årliga eventet World Beard Day som det också brukar hållas tävlingar i Sveriges snyggaste skägg och mustasch.

Jonas Bergkvist tog hem titeln både 2015 och 2016 men ifjol så slopades hans klass. Då korades bara en mästare oavsett hur skägget togs om hand.

– Och då ställde jag inte upp, jag använder inga hjälpmedel, inget vax eller något spray för att styla skägget utan bara balsam och schampo.

För att ge en uppfattning om vad ett mästarskägg kräver av sin bärare:

Ska Jonas ta om hand om det utan att stressa tar det en timmes tid med tvätt, torkning och så skäggolja för att återfukta varje gång han vill göra sig ren och fin.

Men så är han numer också en kändis bland skägg- och mustaschfolket.

– Det är rätt jobbigt att åka på sådana här event, man får aldrig vara ifred och massor av människor vill komma fram och ta en selfie eller prata.

I år fick han också sällskap av mannen med Sveriges längsta skägg när han gick omkring på mässgolvet. Vilket gav ännu fler fotomöjligheter åt alla nyfikna. Det skägget är ungefär 10 centimeter längre än Jonas.

Så vad tror du själv, tänker du skaffa dig Sveriges längsta också?

– Det får vi se, jag vet inte hur länge mitt skägg fortsätter växa, säger Jonas Bergkvist som i alla fall inte tänker sluta tävla med sin ansiktsbehåring.

– Det är rätt kul och jag är förvånad över att inte fler känner till att man tävlar i det. Det har ju ändå hållit på sedan någon gång på 1990-talet.

Det finns tankar om att tävla internationellt också, nu kommer han att börja lägga upp en sparplan för att få ihop lite ekonomiska resurser. I vår hålls världsmästerskapen i Antwerpen. Kanske vandrar snart världens vackraste skägg till vardags i Växjö?

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.