Annons

Slutsats: Syriens flygvapen gasade ihjäl civila

Det var Syriens flygvapen som släppte klorgas över en förstad till Damaskus 2018 i en attack som dödade ett 40-tal civila människor, slår Organisationen för förbud av kemiska vapen (OPCW) fast.
Syrien • Publicerad 27 januari 2023
Människor står vid raserade byggnader i Douma den 16 april 2018, en dryg vecka efter klorgasattacken som dödade tiotals människor där. Arkivbild.
Människor står vid raserade byggnader i Douma den 16 april 2018, en dryg vecka efter klorgasattacken som dödade tiotals människor där. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Den 7 april 2018, när Syrienkriget ännu rasade, släpptes två cylindrar med klorgas över Douma, som ligger en mil utanför Syriens huvudstad. Åtminstone 43 personer dödades och flera hundra skadades.

Den mellanstatliga organisationen har utrett saken och funnit att det finns "rimliga skäl" att peka ut den syriska militären som ansvarig.

Den värsta av flera

Annons

Slutsatsen är en i raden som visar att Syriens diktator Bashar al-Assad använde kemvapen mot den syriska befolkningen under kriget, vilket han hela tiden har anklagats för.

– Användningen av kemiska vapen i Douma, eller någon annanstans, är oacceptabelt och bryter mot internationell rätt, säger OPCW:s generaldirektör Fernando Arias.

– Nu känner världen till fakta. Det är upp till det internationella samfundet att vidta åtgärder, vid OPCW eller någon annanstans.

Douma var ett starkt fäste för Assad-regimens motståndare, först vid protesterna i krigets upptakt och senare under de våldsamma striderna. Regimstyrkorna har anklagats för en rad våldsamma övertramp i sina försök att ta kontroll över området, bland annat genom en belägring. Det var efter klorgasattacken som motståndarna i Douma gav upp.

Motarbetades

Syrien är ett av de 193 länder som har skrivit under Konventionen om förbud av kemiska vapen. Konventionen ska förhindra att giftiga gaser används i världen och OPCW har i uppdrag att slå vakt om att den följs.

Den syriska regimens närmast allierade, Ryssland och Iran har under de senaste åren förgäves försökt begränsa organisationens möjligheter att peka ut enskilda länder som ansvariga för gasattacker. Från Damaskus och Moskva påstods det tidigt att hela gasattacken var ett stort skådespel iscensatt av västländer.

OPCW-personalen säger sig inte ha fått några bevis för några sådana alternativa teorier och säger sig därtill ha blivit förhindrade i sitt arbete i Douma.

Efter klorgasattacken beslutade USA, Storbritannien och Frankrike att gå till ett gemensamt och omfattande robotanfall mot Syrien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons