Annons

Slutet är nära för "Homeland"

Alltid med fingret på samtidspulsen, det är omdömet om "Homeland". Förväntningarna är höga inför den åttonde och sista säsongen av spion- och spänningsserien.
Tv • Publicerad 6 februari 2020
Claire Danes spelar CIA-agenten Carrie Mathison. Pressbild.
Claire Danes spelar CIA-agenten Carrie Mathison. Pressbild.Foto: Sifeddine Elamine/Showtime
Saul Berenson spelas av Mandy Patinkin. Pressbild.
Saul Berenson spelas av Mandy Patinkin. Pressbild.Foto: Sifeddine Elamine/Showtime
Den åttonde säsongen kommer att utspelas i Afghanistan. Pressbild.
Den åttonde säsongen kommer att utspelas i Afghanistan. Pressbild.Foto: Sifeddine Elamine/Showtime

2011 sändes första avsnittet av "Homeland", en serie om en bipolär men patriotisk CIA-agent som först misstror – och sedan blir kär i – den amerikanske krigsfången Nicholas Brody. Sedan dess har en ansenlig mängd vatten runnit under broarna och skådespelaren Claire Danes har fått se sin rollfigur Carrie Mathison hoppa av underrättelsetjänsten, försöka (och misslyckas) med att vara en dedikerad mor och till slut själv bli tagen som gisslan.

– Alla säsonger har inte varit lika bra, men de har lyckats hålla intresset uppe. Nu ligger man så nära verkligheten att det alltid finns någonting som knyter an till ett eller flera politiska scenarier, säger Helena Lindblad, kritiker på Dagens Nyheter.

Hade fel

Annons

Just att serien lyckats spegla verkliga händelser har gjort den till en publiksuccé. Men på en viktig punkt hade manusförfattarna fel: när man försökte förutspå utgången av det amerikanska presidentvalet.

– Det var roligt att de var så övertygade om att Hillary Clinton skulle vinna. Jag tycker att de lyckades skapa en intressant intrig kring den första kvinnliga presidenten och hon blev väldigt komplex. Att det har funkat så bra beror antagligen på att de har filmat närmast i realtid, säger Helena Lindblad.

Att Donald Trump blev president gav möjligen manusförfattarna ny energi, för i den senaste säsongen förklarade den fiktiva presidenten krig mot sin egen underrättelsetjänst.

– Jag tror att det blev hur lätt som helst att hitta på nya vinklar så fort Donald Trump ställde upp i presidentvalet. Min gissning är att serien fortsätter att utforska Rysslands-spåret, med högerextremister och en maktfullkomlig president, vid sidan av handlingen kring talibanerna, som rykten viskat att sista säsongen ska handla om, säger Björn Finér.

Knyta ihop säcken

Carrie Mathisons öde speglar till slut den avlidna dubbelspelaren Nicholas Brodys öde i och med att även hon återvänder från fångenskap, denna gång i Ryssland. Samtidigt har hennes mentor Saul Berenson fått ett nytt uppdrag, att mäkla fred med talibanerna i Afghanistan.

– Det ska bli spännande att se om hon har blivit hjärntvättad av ryssarna på samma sätt som Brody blev hjärntvättad av talibanerna. Hennes rollfigur är en sådan extrem patriot. Hon känner ett ansvar för alla amerikaner och för att förhindra terrordåd. Hon får aldrig riktigt något tack men är väldigt dedikerad, säger Helena Lindblad.

Inför seriefinaler är den stora frågan alltid om manusförfattarna lyckas knyta ihop säcken och ge rollfigurerna ett avslut som tittarna är nöjda med.

– Vissa tyckte ju att serien flippade redan under andra säsongen, men vem kan säga att någonting är overkligt efter alla vändningar verkligheten har tagit de senaste åren? Förhoppningen är att jag blir överraskad. Men jag måste ändå erkänna att jag hoppas på att varken Carrie eller Saul dör, säger Björn Finér.

"Homeland" har premiär den 10 februari på SVT Play

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons