Annons

Skräcken inne på Charlie Hebdo: Alla är döda

På bara några minuter fylldes redaktionen av blod och döda. Nu inleds rättegången mot misstänkta medhjälpare till attacken mot Charlie Hebdo. Det här är vad som hände inne i den franska satirtidningens lokaler.
Frankrike • Publicerad 2 september 2020
En skadad person förs till en ambulans efter attacken mot Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015.
En skadad person förs till en ambulans efter attacken mot Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015.Foto: Thibault Camus/AP/TT
"Inte rädd" står det på kvinnans händer. Hon var en av tusentals personer som samma kväll gick ut i Paris för att visa solidaritet för offren i attacken mot Charlie Hebdo. Arkivbild.
"Inte rädd" står det på kvinnans händer. Hon var en av tusentals personer som samma kväll gick ut i Paris för att visa solidaritet för offren i attacken mot Charlie Hebdo. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Det står ett bakverk på bordet. En födelsedag har firats och årets första redaktionsmöte börjar gå mot sitt slut. Arbetsdagen har redan varit produktiv, tidningen har publicerat sin senaste provokativa karikatyr : en nyårshälsning från IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Allt är som det brukar. En helt vanlig onsdagsförmiddag i Charlie Hebdos lokaler i Paris.

Annons

Redaktionen vet inte att ett blodbad just har inletts utanför dörren. Bara minuter senare kommer tolv människor att vara döda.

Ultimatum

När de svartklädda bröderna Saïd och Chérif Kouachi stormar in har de redan dödat en säkerhetsvakt. Utanför byggnaden har de träffat på tecknaren Corinne Rey, som försenad är på väg med sin dotter till mötet. Terroristerna tvingar henne att släppa in dem genom ett grymt ultimatum: om du inte öppnar dörren så dödar vi ditt barn.

– Jag hade gått för att hämta min dotter på förskolan och tog med henne till kontoret. När jag kom fram till dörren till byggnaden där tidningen ligger blir vi brutalt hotade av två maskerade och beväpnade män, har Rey berättat för L’Humanité.

På franska meddelar männen att de kommer från al-Qaida och kräver att bli insläppta. De avlossar så många skott att människor senare kommer att berätta att de trodde att oljudet kom från en byggnadsställning som kollapsade. När de har dödat vakten i receptionen rusar bröderna upp för trapporna och in på redaktionen, där de frågar efter chefredaktören "Charb" och öppnar eld.

Skjuter många

Reportern Laurent Léger tror först att han hör fyrverkerier. Sedan får han syn på mannen som ropar att "Gud är större" innan han riktar sitt vapen mot journalisterna.

Léger hinner slänga sig under ett bord, vilket räddar hans liv.

– Några sekunder senare låg alla på marken. De sköt in i klungan av människor, har han sagt till fransk radio.

Skott efter skott avlossas. Sedan blir det tyst en kort stund, innan Léger hör fotsteg och hur bröderna utbyter några ord innan de lämnar byggnaden.

"Overkligt"

Det är först när han vågar ställa sig upp som den riktiga chocken slår till. Runt omkring honom ligger vänner och kollegor skjutna. Elva personer skadas i dådet.

– Vi reste oss, det fanns några överlevande. Då är det hemskt, det är overkligt. Vi närmade oss de skadade försiktigt. Vi förstod inte vad som hade hänt. Allt detta mitt i Paris, på en tidning.

Annons

Bröderna mördar elva personer i byggnaden, däribland fem tecknare, två kolumnister och en korrekturläsare. Det tolfte dödsoffret är en polis som försöker stoppa dem från att fly – men misslyckas.

– Vi har hämnats profeten Muhammed. Vi har dödat Charlie Hebdo, skriker Saïd och Chérif Kouachi innan de försvinner i en bil.

"Hav av blod"

Julien Beaupé, som jobbar på ett produktionsbolag i samma byggnad, rycker ut för att hjälpa till. Han beskriver hur han möts av ren skräck när han kliver in på Charlie Hebdos redaktion, livlösa kroppar och extremt rädda människor som vägrar komma fram från sina gömställen under skrivborden.

– Vi försökte titta bort, för det var bara ett hav av blod. Alla kroppar låg på golvet, det var blod på borden, fönstren hade skjutits sönder och det var glas överallt, har han sagt till The New York Times.

Akutläkaren och Charlie Hebdo-kolumnisten Patrick Pelloux ringer dåvarande presidenten François Hollande från platsen.

– Han beskriver gråtande det som har hänt. Han säger "alla är döda", berättade Hollande för nyhetsbyrån AFP.

När nyheten om dådet sprids över världen fylls sociala medier av hashtaggen #JeSuisCharlie (Jag är Charlie). På kvällen går tusentals människor ut på gatorna i Paris, lyfter pennor mot himlen och plakat med orden "Inte rädd".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons