GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skolskytts föräldrar gripna

Föräldrarna till den 15-årige pojke som sköt ihjäl flera skolkamrater i Michigan, USA, i tisdags har gripits, uppger amerikanska medier.
USA • Publicerad 4 december 2021
Sörjande utanför Oxford High i Oxford, Michigan, där en 15-årig pojke sköt ihjäl fyra skolkamrater i tisdags.
Sörjande utanför Oxford High i Oxford, Michigan, där en 15-årig pojke sköt ihjäl fyra skolkamrater i tisdags.Foto: Jake May

Paret greps i Detroit tidigt på lördagen, uppger polisen för CNN. Föräldrarna hittades i en industribyggnad i närheten av där man tidigare påträffat deras fordon.

15-åringens mamma och pappa anklagas formellt för ungefär dråp genom oaktsamhet (involuntary manslaughter). Några timmar efter att anklagelserna tillkännagavs konstaterade myndigheterna att paret inte gick att hitta. Föräldrarna efterlystes under fredagen och söktes av både lokal och federal polis.

Skolskjutningar sker med jämna mellanrum i USA, men det är väldigt sällsynt att gärningspersonernas föräldrar anklagas för brott. De nu gripna föräldrarna misstänkts för brott då de enligt åklagaren inte agerat på signaler om att allt inte stod rätt till.

Pistolen som användes vid skjutningen köptes av pappan bara dagar före dådet, och föräldrarna sade nej till att ta hem sonen från skolan samma dag som skjutningen ägde rum. Detta trots att en lärare upptäckt att 15-åringen suttit och ritat en teckning med en pistol, en blödande person och ord som "blod överallt".

– Dessa anklagelser syftar till att ställa personer som bidrog till denna tragedi till svars och också föra fram budskapet att vapenägare har ett ansvar, sade åklagaren Karen McDonald under fredagen.

Två flickor, 14 och 16 år gamla, samt två pojkar, 16 och 17 år gamla, sköts ihjäl i skolan i Oxford i Michigan. Ytterligare sju personer skottskadades.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.