Annons

Skogsbrand i Yosemite hotar sprida sig

USA • Publicerad 13 juli 2022
En brandman rensar bort brännbart material runt ett mammutträd i Yosemite nationalpark.Foto: Garrett Dickman/AP/TT

En skogsbrand som slickat de röda mammutträden i nationalparken Yosemite i Kalifornien hotar sprida sig västerut till nationalskogen Sierra National Forest.

Washburn-branden bröt ut den 7 juli och är en av tiotals skogsbränder som härjar i det av torka drabbade sydvästra USA. Den har spritt sig och omfattar nu enligt myndigheterna omkring 15 kvadratkilometer.

Annons

I Yosemite och i Sierra National Forest finns några av världens äldsta mammutträd, bland dem 3 000-åriga "Grizzly Giant", och brandmännen har satt upp sprinklers för att skydda dem. Några av Yosemites ikoniska landmärken har blivit svedda men klarat sig enligt brandmyndigheterna.

Hundratals besökare och boende har evakuerats från det lilla samhället Wawona.

Hittills i år har omkring 1,9 miljoner hektar i USA härjats av skogsbränder, vilket med råge överstiger genomsnittsåret enligt federala brandmyndigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons