Annons

Skidstjärnan besegrade Vasaloppet och cancern

Ett år efter att amerikanska skidstjärnan Kikkan Randall, besegrade sin bröstcancer, åkte hon i mål i Vasaloppet på tiden 5.59.05.
Skidor • Publicerad 1 mars 2020
Kikkan Randall. Arkivbild.
Kikkan Randall. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det var 2018, strax efter att hon avslutat sin professionella skidkarriär, som Kikkan Randall berättade att hon drabbats av bröstcancer. Därefter är det många som följt hennes väg mot att besegra sjukdom. På sociala medier har 37-åringen delat med sig av sina berättelser och erfarenheter.

– Det är mycket som inte går att påverka under behandlingen. Därför är det hela tiden viktigt att fokusera på det man kan kontrollera, som exempelvis sin inställning. Här hade jag nog nytta av min bakgrund som elitidrottare, säger Kikkan Randall.

Om beskedet

Annons

I en intervju med USA Today har hon tidigare berättat om känslorna kring cancerbeskedet.

– I början kan man inte tro på det. Ingen förväntar sig att höra: "Du har cancer". För mig, som är ung, i form och har varit toppidrottare kändes det otänkbart. Men jag kunde också känna verkligheten och djupet i beskedet.

För cirka ett år sedan fick hon ett bättre besked.

– Vad vi vet nu är jag cancerfri. I dag tror jag inte att cancern har påverkat mig så mycket från att vara elitaktiv till att bli mamma och till att kunna arbeta. Den har lärt mig att bli en normal person, säger Randall.

Allvarlig start

Amerikanskans val att starta i det klassiska svenska skidloppet hade en allvarlig mening.

– Det är bra för mig att kunna göra sådant här eftersom cancern inte får trycka ner mig. Nu ville jag åka Vasaloppet eftersom att det är en så stor tävling inom idrottsvärlden. Min familj är också van vid att jag kommer med knasiga idéer och då får jag göra detta, bara jag blir nöjd.

Kikkan Randall har gjort sig känd som en sprintåkare av världsklass. Därför blev nio mil skidåkning en utmaning.

– Jag är nöjd, men det var tufft eftersom jag trodde att formen var bättre. Men vilken skidfest detta är, säger hon och blickar ut över målområdet i Mora.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons