Skatt på flygresor

Nyheter • Publicerad 27 december 2005

Den föreslagna miljöskatten på flygresor kan komma att slå hårt mot bland andra Kalmar flygplats.

"För Kalmar och Jönköping kan det medföra en minskning av flygresandet med 30 procent", enligt vad SAS kommunikationsdirektör Andris Zvejnieks säger till nyhetsbyrån Direkt.

Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet aviserade redan i budgetpropositionen att en skatt på flygbiljetter ska införas som ett led i den gröna skatteväxlingen.

Enligt det lagförslag som finansdepartementet presenterat och som förelås träda i kraft 1 juli nästa år ska flygskatt betalas för passagerare som reser från en svensk godkänd instrumentflygplats i ett flygplan med en startvikt över två ton. Undantagna är flygplatser i stödområde A, vilket omfattar större delen av Norrlands inland ner till Torsby i Värmland.

Vidare undantas resor till flygplatserna i Hagfors, Kramfors/Sollefteå, Luleå, Skellefteå, Umeå, Visby och Örnsköldsvik, men inte resor från de nämnda flygplatserna.

Kustbevakningen och försvarsmaktens flygplan är också undantagna från beskattningen. Det svenska statsflyget omfattas däremot. Statsflygets flygplan används av statschefen, talmannen, statsministern och statsråden.

För flygresenärer från Kalmar innebär lagförslaget att en skatt påförs varje flygbiljett. Skatten tas ut med olika skattesatser beroende på vilken klass passageraren reser i samt beroende på om det är till ett resmål inom eller utom Europa. Se faktaruta.

Förslaget omfattar två kategorier skattskyldiga. Dels flygföretagen, dels ägaren eller brukaren om flygplanet används av någon annan än ägaren. Skattskyldigheten föreslås inträda när ett flygplan lyfter från en svensk flygplats.

SAS hoppas att skatten, som de ser som en fiskal åtgärd från svenska statens sida, inte införs utan att det i stället blir ett system där flygbolagen får handla med utsläppsrätter, uppger nättidningen N24.se.

I Danmark infördes ett liknande system för något år sedan med en flygskatt på 75 kronor per biljett. Den skatten ska dock tas bort därför att den medförde mycket negativa effekter för flygresandet, enligt N24.se

Lennart Svensson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.