Annons

Skarsgård: Mer rädd för döden än clowner

Bill Skarsgård är tillbaka som clownen Pennywise i "Det – kapitel 2". Men den internationella framgången till trots börjar han ledsna på skådespelaryrkets passivitet.
Film • Publicerad 5 september 2019
Bill Skarsgård fortsätter att spela clownen Pennywise i "Det – kapitel 2". Trots flera roller i Stephen Kings olika universum har han aldrig träffat skräckförfattaren. "Han är ganska reserverad av sig", säger Bill Skarsgård.
Bill Skarsgård fortsätter att spela clownen Pennywise i "Det – kapitel 2". Trots flera roller i Stephen Kings olika universum har han aldrig träffat skräckförfattaren. "Han är ganska reserverad av sig", säger Bill Skarsgård.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Det – kapitel 2" tar tittarna tillbaka till den av ondska präglade småstaden Derry. Barnen i "The Losers' club"-gänget har vuxit upp, men det har inte Pennywise. Med sitt läskiga leende och sminkad till max spelar Bill Skarsgård återigen clownen som sätter staden i skräck.

– Det har varit en otrolig utmaning för mig som skådespelare och jag har vunnit lite självförtroende. När jag kan göra någonting som är så långt ifrån mig själv och det ändå funkar, då blir man modigare och tar mer risker, säger Bill Skarsgård.

Annons

Han gillar extrema roller av olika slag, och drivs av att förstå sina rollfigurer psykologiskt.

– Pennywise är ondskan förkroppsligad. Då är mitt mål att göra honom mer nyanserad. Om man ser på honom på ett annat sätt finns det kanske anledningar till att han är ond.

"Clowner är kul"

Mellan de två "Det"-filmerna har Bill Skarsgård hunnit kliva in i ytterligare ett Stephen King-universum. I serien "Castle Rock" från 2018 spelar han The Kid, en oregistrerad fånge på Shawshank State Penitentiary. Trots att skräckförfattaren själv medverkade i "Det – kapitel 2" har Skarsgård aldrig träffat mannen som har haft fingret med i spelet för hans internationella karriär.

– Jag har hans galna hjärna att tacka för mycket, säger Bill Skarsgård.

Pennywise porträtterades för första gången i tv 1990, då med Tim Curry bakom clownsminket. Bill Skarsgård föddes samma år och tillhör inte gruppen som traumatiserades av mördarmonstret.

– Jag har aldrig tyckt att clowner har varit läskiga, jag tycker att de är ganska kul, säger han.

TT: Vad skrämmer dig?

– Jag är ganska pragmatisk och rationell av mig. Jag tror inte på övernaturliga saker, det är mer verkliga saker, typiska rädslor. Döden, förlust av nära och kära, men det tror jag att alla är rädda för.

"Starta produktionsbolag"

Bill Skarsgård är bosatt i Stockholm och för nästan ett år sedan fick han en dotter tillsammans med skådespelaren Alida Morberg. Nu vill han fortsätta sin internationella karriär, och ser inga svårigheter med att kombinera skådespelaryrket och familjelivet.

– Min pappa har ju haft en internationell karriär och alltid varit baserad i Stockholm. Jag tror att det går, när man har ett så litet barn kan hon följa med vart som helst.

Annons

Däremot hade Bill Skarsgård velat tillbringa ännu mer tid i hemstaden och efter ett intensivt år tänker han ta ledigt. Därefter vill han ta kontrollen över sitt yrkesliv.

– Man kan känna sig ganska passiv som skådespelare när man väntar på samtal, det trivs jag inte med. Så jag vill starta produktionsbolag och göra mina egna grejer, säger han, och berättar att det förhoppningsvis kommer att ske inom en snar framtid.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons