Annons

Skärpta straff för djurplågeri

Riksdagen har röstat igenom en förändring i brottsbalken som innebär skärpta straff mot djurplågeri. Bland annat införs ett grovt djurplågeribrott där straffskalan blir fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.
Brott • Publicerad 2 februari 2022
Lagstiftningen mot djurplågeri skärps. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigare har straffskalan för djurplågeri bara sträckt sig till fängelse i högst två år.

"Det här är en otroligt viktig seger för djuren! Brott mot djur måste tas på allvar och dagens beslut sänder en tydlig signal om att brott mot djur ska tas på allvar och prioriteras av rättsväsendet", säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Annons

Det som avgör om brottet ska betraktas som grovt är om "gärningen har inneburit allvarligt lidande för djuret eller djuren, om den har omfattat ett större antal djur eller annars har varit av särskilt hänsynslös eller farlig art", står det i lagtexten.

Mindre allvarliga överträdelser av djurskyddslagstiftningen ska också kunna leda till en sanktionsavgift i stället för böter. Det innebär ett mer effektivt sätt för lagföring där länsstyrelserna ska hantera överträdelserna i stället för domstolarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons