Annons

Skärpta krav på kläder och teknik

Tekniken ska hålla längre, kläderna kunna återvinnas och förpackningarna minskas.
EU • Publicerad 11 mars 2020
Litauiske miljökommissionären Virginijus Sinkevicius är den nuvarande EU-kommissionens yngste medlem, född 1990. Arkivfoto.
Litauiske miljökommissionären Virginijus Sinkevicius är den nuvarande EU-kommissionens yngste medlem, född 1990. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Litauiske Virginijus Sinkevicicus har en plan.

– I dag tar vi stora steg mot framtidens ekonomi med låga koldioxidutsläpp och effektivt resursanvändande. Det handlar om hållbar produktion, mer hållbar konsumtion och naturligtvis bättre hantering av avfallet, säger EU-kommissionens blott 29-årige miljöchef på en presskonferens i Bryssel.

Annons

Det som formellt heter "handlingsplanen för den hållbara ekonomin" innehåller en hel lista på nya förslag och revideringar under de kommande åren.

Hållbara kläder

Somliga saker ska genomföras med ren lagstiftning, annat via strategier och målsättningar.

Exempelvis utlovas en textilstrategi till 2021 för att få fart på produktionen och marknaden för hållbara och återvinningsbara kläder. Redan i år kommer förslag om nya regler för batterier, i hopp om att fasa ut sådana som inte kan laddas på nytt.

Därtill aviseras även förslag om nya krav på hur mycket förpackningsmaterial som får användas för olika produkter, åtgärder mot mikroplaster och kanske till och med ett sorts pantsystem för att minska slängandet av gamla mobiltelefoner, läsplattor och laddare.

Reparera mera

Sinkevicius flaggar också för "rätten till reparation" – att konsumenter ska kunna kräva att deras inköpta produkter ska kunna lagas. Fokus ska ligga på elektronik och även omfatta mjukvara. Riktigt hur rätten ska fungera är dock ännu oklart.

– Vårt mål är att förlänga livstiden för produkterna och att de ska innehålla utbytbara, reparerbara delar, säger miljökommissionären i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons