Annons

Skärpt straff för kvinna som dödade sin man

Brott • Publicerad 13 november 2019
Hovrätten för Västra Sverige skärper straffet för den kvinna i 70-årsåldern från Lysekil som dödat sin man. Hovrätten dömer henne till fyra års fängelse för dråp. Arkivbild.
Hovrätten för Västra Sverige skärper straffet för den kvinna i 70-årsåldern från Lysekil som dödat sin man. Hovrätten dömer henne till fyra års fängelse för dråp. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery

Hovrätten för Västra Sverige skärper straffet för den kvinna i 70-årsåldern från Lysekil som dödat sin man. Hovrätten dömer henne till fyra års fängelse för dråp.

Minimistraffet för dråp är sex års fängelse. Och hovrätten skriver i ett pressmeddelande att "...till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte att omständigheterna vid brottet är så förmildrande att det av den anledningen finns skäl att understiga minimistraffet". Men dömer henne ändå till fyra års fängelse med hänsyn tagen till hennes höga ålder.

Annons

Kvinnan har i rätten hävdat att hon och maken var överens om att ta sina liv. Hon skar också sig själv, men överlevde. Hon medger att hon vållat makens död, men ser det som en gärning av barmhärtighet.

Tingsrätten valde att inte kalla handlingen för mord, utan dömde kvinnan till två års fängelse för dråp. En bedömning som hovrätten delar. Tingsrättens dom överklagades av åklagaren som ville att kvinnan skulle dömas för mord och att fängelsestraffet skulle skärpas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons