Annons

Skalpsår hos spädbarn – produkt anmäls

De senaste två månaderna har likartade sår i skalpen upptäckts hos 20 spädbarn på BB-mottagningen vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Medicin • Publicerad 22 juni 2021
Sår i skalpen hos nyfödda spädbarn har upptäckts på en BB-avdelning i Göteborg. Nu anmäler sjukhuset en produkt som man misstänker ligga bakom såren. Arkivbild.
Sår i skalpen hos nyfödda spädbarn har upptäckts på en BB-avdelning i Göteborg. Nu anmäler sjukhuset en produkt som man misstänker ligga bakom såren. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Av de 20 barnen har 19 behövt antibiotika, rapporterar SVT Väst.

Nu anmäler sjukhuset en produkt som misstänks ha orsakat skadorna.

Annons

Det är kvinnosjukvården vid Östra sjukhuset, som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhus, som anmäler en elektrod som fästs på spädbarnens huvud i samband med förlossningen.

Enligt anmälan, som skickats till både Ivo och Läkemedelsverket, ska några av barnen fått utbredda och infekterade kraterlika sår med flera centimeters diameter.

– Vi tycker det är jättetråkigt och ska göra det vi kan för att förebygga att detta drabbar fler barn, säger Lisa Parén, patientsäkerhetsansvarig vid obstetriken på sjukhuset, till SVT Väst.

Förutom att 19 av barnen behövt antibiotika så har de flesta barnen behövt fler än fyra återbesök för kontroller. Eftersom det handlar om så många fall på kort tid anses handhavandefel vara uteslutet. I stället bedöms ett produktfel som den enda tänkbara orsaken.

I avvaktan på Läkemedelsverkets utredning av den aktuella skalpelektroden har sjukhuset bestämt att i stället köpa in skalpelektroder från en annan tillverkare.

Enligt anmälan brukar liknande skalpsår endast förekomma ett par gånger per år vid sjukhuset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons