Annons

"Ska vi dö är det bättre att det sker snabbt"

15-årige Oleksij är blek och smutsig efter ett helt år i källaren. Varken han eller resten av familjen är glada över att lämna sitt hem, men beslutet är fattat.
– Jag gick med på det för hans skull, säger mamma Svitlana, när de stiger in i ett pansarfordon som ska evakuera dem från Avdijivka i östra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 23 mars 2023
Svitlana och Oleksij sitter i bilen för att lämna Avdijivka.
Svitlana och Oleksij sitter i bilen för att lämna Avdijivka.Foto: Jevhen Maloletka/AP/TT
Avdijivka i östra Ukraina har legat vid fronten av striderna mellan ryska och ukrainska styrkor i snart tio år. Bild tagen i samband med ett ryskt flyganfall mot staden den 17 mars.
Avdijivka i östra Ukraina har legat vid fronten av striderna mellan ryska och ukrainska styrkor i snart tio år. Bild tagen i samband med ett ryskt flyganfall mot staden den 17 mars.Foto: Jevhen Maloletka/AP/TT
Ukrainska soldater i Avdijivka. På skylten bakom dem står det: Avdijivka är Ukraina.
Ukrainska soldater i Avdijivka. På skylten bakom dem står det: Avdijivka är Ukraina.Foto: Libkos/AP/TT

Avdijivka ligger drygt fem mil söder om det mer kända Bachmut. De båda städerna har det gemensamt att de just nu ligger precis vid fronten, och är föremål för brutala strider mellan invaderande ryssar och försvarande ukrainare.

Men till skillnad från i Bachmut är evakuering inte obligatorisk i Avdijivka. Polisen har därför startat "Vita änglarna", en specialenhet som ska övertala kvarvarande barnfamiljer att fly.

"Ingen behöver oss"

Annons

Polischef Roman Protsyk säger till nyhetsbyrån AP:s utsända reportageteam att alla inte förstår att det gäller att passa på när det överhuvudtaget är möjligt.

– Jag tror att i Bachmut är det för sent. Här i vårt område, om någon beslutar sig för att åka nu, går det att göra på ett säkert sätt.

15-årige Oleksij, 37-åriga Svitlana och hennes man höll ut i sin källare i mer än ett år.

– Det är svårt när man har levt här hela sitt liv, säger hon till AP.

– Nu åker vi till vem-vet-var, där ingen behöver oss. Jag vet inte var eller hur jag ska börja om.

Hennes man stannar i Avdijivka. Om han ger sig av räknar han ändå med att värvas till militären, och då försvarar han hellre sitt eget hem, förklarar Svitlana.

Och i närbelägna Netajlove misslyckas Vita änglarna med att övertala en hel familj.

– Tänk om en granat förstör ert hus, säger polismännen till föräldrarna Natalja och Andrij samt 14-årige Maksym.

– Tänk om ni blir sårade.

Dö snabbt

Med tårfyllda ögon svarar Natalja :

Annons

– Att bara lämna allt, jag kan inte tänka mig det.

– Ska vi dö är det bättre att det sker snabbt.

70-åriga Nadezjda stannar också kvar, och oroar sig för vårsådden.

– Vi skulle redan ha börjat plantera, men jorden är torr, säger hon till nyhetsbyrån AFP, som också besökt Avdijivka.

– Alla dessa explosioner påverkar till och med regnmolnen. Så vi står här med ingenting.

Fakta: Stad i skottlinjen

Avdijivka är en liten stad strax norr om Donetsk, storstaden som hålls av Ryssland och även gett namn åt hela länet i östra Ukraina.

Redan när krigets första fas började 2014 gav ryskstödda styrkor sig på Avdijivka. Staden erövrades under en period, men togs sedan tillbaka av Ukraina.

Fram till för ett år sedan hade Avdijivka ungefär 30 000 invånare. Nu finns bara 2 300 civila kvar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons