Annons

Sjunde AP-fonden vann mot Google

Ekonomi • Publicerad 2 oktober 2020
Den svenska pensionsjätten har nått en förlikning med Googles ägarbolag Alphabet. Arkivbild.
Den svenska pensionsjätten har nått en förlikning med Googles ägarbolag Alphabet. Arkivbild.Foto: Noah Berger AP/TT

Sjunde AP-fonden har nått en förlikning med Google avseende hur företaget hanterat sexuella trakasserier, rapporterar Dagens industri.

Förlikningen med Googles ägarbolag Alphabet innebär att teknikjätten måste investera 2,8 miljarder kronor för att förbättra mångfalden och inkluderingen på företaget.

Annons

– Den här förlikningen känns jättebra både för de anställda på Googles skull och för aktieägarnas skull. Sexuella trakasserier drabbar många fler än de direkta berörda, säger Richard Grötheim, vd för Sjunde AP-fonden till tidningen.

Det var under 2018 som protester blossade upp bland anställda i företaget, efter avslöjanden om att bolaget betalat mångmiljonbelopp i fallskärmar till manliga chefer som anklagats för trakasserier.

Sjunde AP-fonden äger aktier i Alphabet värda nästan 10 miljarder kronor, skriver Di. Förlikningen nåddes efter en stämningsansökan där den svenska pensionsjätten var ledande målsägande, med stöd av flera investerare i en grupptalan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons