Annons

Misstroendehot mot Löfven pausat

Hotet om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) skjuts på oklar framtid.
Vänsterpartiet vill ge Löfven minst ett par veckor till att ge besked om utredningen om arbetsrätten.
Politik • Publicerad 11 oktober 2020
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ger statsminister Stefan Löfven några veckor till att återkomma i frågan om arbetsrätten.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ger statsminister Stefan Löfven några veckor till att återkomma i frågan om arbetsrätten.Foto: Jessica Gow/TT
Pressen om ett misstroendehot lättade något mot statsminister Stefan Löfven (S) efter SVT:s partiledardebatt.
Pressen om ett misstroendehot lättade något mot statsminister Stefan Löfven (S) efter SVT:s partiledardebatt.Foto: Jessica Gow/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) anländer till SVT inför söndagens partiledardebatt i Agenda.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) anländer till SVT inför söndagens partiledardebatt i Agenda.Foto: Jessica Gow/TT

I SVT:s partiledardebatt på söndagen pressades Sjöstedt av flera av de andra partiledarna om han verkligen menar allvar med hotet att väcka misstroende. Gör han det skulle det kunna leda till att regeringen faller. M, KD, och SD har sagt att de kan tänka sig att rösta med V.

– Jag vill ge regeringen chansen ett tag till, chansen att göra rätt, att låta bli att lagstifta, sade dock Sjöstedt.

Annons

Moderatledaren Ulf Kristersson drar slutsatsen att Sjöstedt sysslar med tomma hot.

– Debatten om arbetsrätten var helt obegriplig. Men jag fick bekräftat att det var politiskt spel från V. Så mycket mumlande har jag inte hört sen frågan väcktes. Det är uppenbart att man inte tänker sätta sitt hot till verket, säger Kristersson efter debatten.

"Fegar ur"

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch lovade att agera murbräcka med V eller något annat parti för att väcka misstroende, men fick inget gehör om omedelbar aktion.

– Jag förstår inte varför Jonas Sjöstedt fegar ur på det sätt han nu gör, säger hon efteråt.

Men Jonas Sjöstedt, som gjorde sin sista partiledardebatt, tycker sig se att statsministern backar från utredningen och vill ge honom mer tid.

– Jag tror att de måste få den tid de behöver. Vår bedömning är att det tar ett par veckor, säger han.

Sjöstedt kallade förslagen från utredningen för den största försämringen av anställningsskyddet i modern tid. Sjöstedt varnade för att det blir lättare att sparka människor och att godtycke får råda vid uppsägningar.

– Jonas Sjöstedt lurvar till det. När du är beredd att på riktigt mena allvar med att fälla den här regeringen, då ställer jag upp på det, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Sjöstedt svarade Åkesson:

– Vi har helt olika mål. Ditt mål är att avsätta Stefan Löfven. Mitt mål är att Stefan Löfven ska rädda sig själv.

Vill ha balans

Annons

Stefan Löfven har lovat samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att genomföra utredningsförslaget om arbetsmarknadens parter misslyckas att komma överens i frågan.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni gjorde klart för Löfven att det inte kan bli tal om annat än att utredningsförslagen ska genomföras.

– Sjöstedt kommer att fortsätta att kräva att statsministern ska backa, men det kan han inte. Vi har ett avtal, säger Sabuni efter debatten.

Men Löfven är inte nöjd med utredningens förslag, som nu är på remiss.

– Jag har sagt att den utredning som har tagits fram är inte balanserad. Vi ska ha ett lagförslag som är balanserat mellan parterna, därför att det är det som är själva kärnan i den svenska modellen, sade Löfven.

– Alla remissinstanserna ska gå igenom förslagen, ge oss svar på vad de tycker och därefter ska vi forma ett förslag som bygger på bibehållen balans mellan arbetsmarknadens parter.

Löfven vill både få ökad flexibilitet för arbetsgivarna och en ökad trygghet för löntagarna.

– Låt parterna fortsätta förhandla. Det är ingen av parterna som har stängt dörren och slängt nyckeln. Det är du som håller på att göra det, dessvärre, sade Löfven till Sjöstedt.

Också Annie Lööf och Moderatledaren Ulf Kristersson verkade hoppas på att parterna ska förhandla vidare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons