Annons

Provisoriskt pass lösningen för sista minuten

Jättelånga väntetider för nytt pass – men en hägrande sista minuten-resa. Lösningen är ett provisoriskt pass som utfärdas på flygplatsen. Men förbered dig på långa väntetider även för detta.
Samhälle • Publicerad 27 juni 2019
Sista minuten-resan kan stoppas av köerna för att få nytt pass. Arkivbild.
Sista minuten-resan kan stoppas av köerna för att få nytt pass. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Den som tänker sig en sista minuten-resa men saknar pass får lita till de provisoriska pass som utfärdas på större flygplatser. Köerna för att skaffa ett riktigt pass är flera veckor långa på många håll i landet, rapporterar .

Polisens tidsbokningssystem har fyllts på, och nu är väntetiden tre veckor på polisstationerna i Örebro med omnejd. Även i övriga landet är köerna långa. Den som exempelvis vill ha nytt pass i Malmö får vänta ända tills 7 augusti, och i Linköping, Sundsvall och Uppsala finns tider först i slutet av juli. Polisens råd är att hålla utkik efter avbokningar för att få passet tidigare.

Annons

Men det finns också möjlighet att få ett provisoriskt pass. Många, men inte alla, länder accepterar sådana. Det gäller att kolla innan att det fungerar att resa med ett provisoriskt pass.

För att få det måste man köa hos polisen på flygplatsen.

– Det utfärdas på de större flygplatserna. Men det är hårt tryck för det också, man får räkna med långa väntetider nu under sommaren, säger Mats Karlsson vid passpolisen i Stockholm.

Men för den som vill resa på en sista minuten-resa och saknar ett giltigt pass är det den möjlighet som står till buds.

– Numera går det att få ett provisoriskt pass några dagar i förväg, tidigare var det begränsat bara till i anslutning till resan, 24 timmar i förväg.

Exakt vad som menas med några dagar kan variera mellan de olika polisstationerna på flygplatserna. Men det är under en vecka innan resan ska göras, förklarar Mats Karlsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons