Annons

Shell fasar ut rysk gas och olja

Den Londonnoterade oljekoncernen Shell kommer fasa ut all handel med rysk olja och gas. I ett första steg stoppar Shell inköp av råolja från Ryssland på den kortsiktiga marknaden.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2022
Oljekoncernen Shell köpte i fredags en fartygslast rysk råolja, men har nu beslutat att stoppa handeln med ryska råvaror. Arkivbild
Oljekoncernen Shell köpte i fredags en fartygslast rysk råolja, men har nu beslutat att stoppa handeln med ryska råvaror. ArkivbildFoto: Peter Dejong AP/TT

Beskedet kommer efter beslutet att så sent som i fredags förra veckan köpa en fartygslast rysk råolja, trots att ryska styrkor då redan var inne på sin åttonde dag av invasionskriget in i Ukraina – som krävt tusentals dödsoffer och drivit hundratusentals människor på flykt från Ukraina till EU.

Detta beslut var fel, skriver Shell i ett uttalande.

"En komplicerad utmaning"

Annons

Shell stänger även av sina servicestationer, sina leveranser av flygfotogen och smörjoljor i Ryssland och varnar för att beslutet att sluta handla med ryska motparter kan få negativa effekter på koncernens produktion. Men det kommer enligt oljekoncernen ta tid att helt avbryta affärerna med Ryssland då beroendet av råvarorna från Ryssland är "en komplicerad utmaning".

Konkurrenter som brittiska BP och amerikanska Exxon Mobil har redan tidigare meddelat att man avvecklar och säljer av stora ryska tillgångar med anledningen av kriget.

Franska Total Energies har också stoppat inköp av rysk råolja, men enligt koncernchefen Patrick Pouyanne tar man fortfarande emot råolja från Ryssland på sina tyska raffinaderier, då det i dagsläget inte finns några alternativa leverantörer.

Har fortsatt köpa naturgas

Engie har samtidigt fortsatt köpa rysk naturgas. Enligt koncernchefen Catherine MacGregor görs inköpen då europeiska kunder är beroende av dessa leveranser.

Detta ligger i linje med uttalanden från Tysklands förbundskansler Olaf Sholz om att det kommer att ta tid att göra EU oberoende av rysk olja och gas.

Intäkter i utländsk valuta från Rysslands export av råolja och naturgas är en avgörande inkomstkälla från Vladimir Putins Ryssland, som till följd av kriget mot Ukraina har ställts inför ett historiskt paket med västliga sanktioner – där bland annat sju ryska banker stängts av från det internationella kommunikationssystemet Swift och stora delar av den ryska centralbankens reserver har frusits i västerländska bankvalv.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons