Annons

Shekarabi KU-anmäls för oklar styrning

Vänsterpartiet anmäler socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till KU för hans och regeringens, som V anser, bristande styrning av Försäkringskassan. Resultatet blir utförsäkrade sjuka och folk som nekas sjukpenning.
Politik • Publicerad 1 april 2021
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Så länge de dubbla budskapen finns så kommer människor att drabbas, säger Ida Gabrielsson, talesperson i socialförsäkringsfrågor för V som vill att riksdagens konstitutionsutskott ska granska styrningen.

De dubbla budskap hon talar om syftar på att regeringen redan i slutet av förra året flaggade för lättnader i sjukförsäkringen när en person har varit sjukskriven i 180 dagar.

Annons

Den lagändringen genomfördes i mars i år och innebär att personen inte ska bli utan sjukpenning och tvingas söka arbete brett, om det är troligt att personen före dag 365 kan gå tillbaka till sitt vanliga jobb.

Men samtidigt har regeringen i regleringsbrevet till Försäkringskassan för 2021 gjort klart att myndigheten ska se till att riksdagens mål om att frånvaron på grund av sjukskrivning ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå. Och rehabilitering och samverkan mellan arbetsgivare, myndigheter och andra ska göra att "sjukpenningtalet minskar", enligt regleringsbrevet. Budskapen går inte ihop, anser Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet och Ida Gabrielsson pekar i anmälan även på två rapporter från Inspektionen för Socialförsäkringen som visar på stora brister i Försäkringskassans handläggning av sjukförsäkringsärenden och ärenden om aktivitetsersättning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons