Annons

Senaten hävde Trumps veto mot försvarsbudget

Med hjälp av ett flertal republikaner upphävde den amerikanska senaten på nyårsdagen president Donald Trumps veto mot den kommande försvarsbudgeten.
USA • Publicerad 1 januari 2021
Senaten har upphävt president Donald Trumps veto.
Senaten har upphävt president Donald Trumps veto.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Med röstsiffrorna 81–13 godkände senaten landets försvarsbudget på 740 miljarder dollar, motsvarande drygt 6 100 miljarder svenska kronor, rapporterar NBC News. Därmed uppnåddes de två tredjedelars majoritet som krävdes för att gå emot Trumps veto.

Den andra kammaren i kongressen, representanthuset, upphävde presidentens veto i måndags med röstsiffrorna 322–87. Budgetförslaget kommer därigenom att lagfästas.

Annons

Trump lade in sitt veto den 23 december eftersom han ansåg att budgeten, "inte omfattade väsentliga nationella säkerhetsåtgärder".

Presidenten motsatte sig också att den innehöll krav på att militärbaser som namngetts efter sydstatsgeneraler skulle döpas om.

Trump ville också få till en skrivning om upphävt juridiskt skydd för sociala medier i försvarsbudgeten. Skyddet, kallat Section 230, innebär att bolag som Twitter inte kan stämmas för inlägg som användare gör.

Försvarsbudgeten reglerar allt ifrån hur många fartyg som ska köpas till soldaters löner och geopolitiska hot.

Det är första gången under presidentens fyra år vid makten som senaten går emot Trumps veto, enligt nyhetsbyrån Reuters.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons