Annons

Regeringen kan häva stödsekretess

Vilka företag som får permitteringsstöd av staten är hemligt. Nu har regeringen inlett en prövning av de kritiserade sekretessreglerna – även retroaktivt.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2020
Det har hittills inte varit känt vilka företag som ansökt om korttidspermittering. Men nu kan det bli ändring på det. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud

– Vi har inlett ett arbete att se över lagstiftningen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Cirka 28 miljarder. Över 75 000 företag och 570 000 anställda som berörs. Det statliga permitteringsstödet är enormt, även om långt ifrån alla företag verkligen skickat hem sina anställda i den utsträckningen som de fått sina ansökningar beviljade för.

Annons

Och det är staten och skattebetalarna som står för den stora delen av de anställdas lönekostnader när de går ner i arbetstid i väntan på bättre tider. Att ansökningarna är belagda med sekretess är därför något som bland annat journalister kritiserat.

– Det är en berättigad kritik, säger Magdalena Andersson som alltså inlett ett arbete för att eventuellt häva den sekretessen vad gäller permitteringsstödet.

– Och också om det går att göra något retroaktivt, fortsätter hon men tillägger att hon ännu inte vet om det är lagligt möjligt.

Därmed skulle de redan i coronakrisen utbetalda permitteringsstöden kunna bli offentliga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons