Annons

Seger: "Aldrig sett en så stor talang"

Caroline Seger har aldrig sett en större fotbollstalang.
Och hon försöker själv se till så att Hanna Bennison, 17, inte slarvas bort.
Fotboll • Publicerad 3 mars 2020
"Det är klart att det finns lite press. Och speciellt från mig själv", säger Hanna Bennison inför Sveriges Algarve Cup-premiär mot Tyskland.
"Det är klart att det finns lite press. Och speciellt från mig själv", säger Hanna Bennison inför Sveriges Algarve Cup-premiär mot Tyskland.Foto: Janerik Henriksson/TT
Fotbollslandslagets Hanna Bennison i samband med måndagens träning i Albufeira inför Algarve Cup-premiären mot Tyskland.
Fotbollslandslagets Hanna Bennison i samband med måndagens träning i Albufeira inför Algarve Cup-premiären mot Tyskland.Foto: Janerik Henriksson/TT

För snart 15 år sedan var en 20-åring från Gantofta den stora skrällen i Sveriges trupp till fotbolls-EM. Hon bad inte om ursäkt för sig.

– Efteråt kommer alla vet vem Caroline Seger är. Jag ska avgöra hela EM, sade Seger på den där presskonferensen i maj 2005.

Annons

Hon avgjorde inte EM – Sverige åkte ut i semifinal – men i dag kan Seger se tillbaka på en redan lång och framgångsrik karriär.

Ändå är det här hennes råd till 17-åriga klubb- och landslagskompisen Hanna Bennison:

– Att lära av mina misstag. Det var kanske inte det bästa att lägga ribban där när man var 20 år, säger Caroline Seger, 34.

Briljerade i debuten

Hanna Bennison ses som den största svenska fotbollstalangen på länge. Hon hade en strålande säsong på Rosengårds SM-guldvinnande mittfält i fjol, och i sin landslagsdebut mot USA i höstas briljerade hon bland annat med en minnesvärd framspelning, en chipp över backlinjen.

I början av 2020 ökade Bennisonhajpen efter ett högklassigt mål i en match mot Vittsjö. Och inför onsdagens Algarve Cup-premiär mot Tyskland finns det nog en och annan som hoppas att 17-åringen ska få göra sin första landskamp från start.

– Det är klart att det finns lite press. Och speciellt från mig själv. Man vill alltid prestera, men jag försöker att också njuta av stunden. Jag spelar ju fotboll för att det är roligt, säger Hanna Bennison.

Mentor Seger

Hon är ung och orutinerad, men det märks inte nämnvärt. Svaren är tonårstypiskt korta, men Hanna Bennison tycks trivas i rampljuset. Och om det är något som skaver, har hon en mentor att luta sig mot: Caroline Seger.

– Det betyder jättemycket. Hon är en trygghet att ha. Hon är väldigt hjälpsam och hjälper alltid till och finns där. Det är hur skönt som helst. Hon tar hand om en, och ger tips på vad man kan göra bättre, säger Bennison.

För Seger har rollen fallit sig naturligt.

– Det är en människa som jag tycker väldigt mycket om. Jag tycker att det är en person som man bör lägga tid på, och hjälpa. Om jag kan vara hennes stöttepelare längs vägen så är jag det gärna, säger Seger.

Skynda långsamt

Annons

Pressen kan bli stor på en så ung spelare, säger landslagskaptenen, och manar därför till att dämpa förväntningarna på Bennison.

– Jag har nog aldrig sett en så stor talang. Men man måste vara försiktig med henne. Jag förstår att pressen är stor efter att man har sett henne i damallsvenskan, och eftersom hon var duktig när hon kom in mot USA.

– Men det är en 17-årig tjej så det gäller att vara försiktig med henne, och få alla runtomkring att förstå att hon ska ha sin naturliga utveckling i lugn och ro.

Men Hanna Bennison är inte bara en otrolig talang, säger Seger. Hon har också en personlighet som matchar den.

– Man har mött många spelare som har haft talang, men som kanske har saknat lite karaktär i form av att man måste jobba hårt. Med talang kan det räcka en viss tid, men det gäller att ha huvudet till att fortsätta när det är motigt. Och hon är väldigt professionell redan som 17-åring.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons