Annons

Gripanden när Seattle rensar protestzon

Många personer greps när polisen i Seattle började återta kontrollen över en "autonom zon" som protestanter har ockuperat en månad.
USA • Publicerad 1 juli 2020
Skyddsutrustade poliser i Seattle tog sig på onsdagen in i den "autonoma zon" som ockuperats en månad.Foto: Mike Siegel/The Seattle Times/AP/TT
Skyddsutrustade poliser i Seattle avlägsnar folk från Cal Anderson-parken på onsdagen.Foto: Steve Ringman/The Seattle Times/AP/TT
"Välkommen till CHOP" står det vid barrikaderna till det ockuperade området i Seattle som polisen börjat utrymma.Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Cementbarrikader framför polisstationen i det ockuperade området i Seattle.Foto: Ted S. Warren/AP/TT

I det omkring sex kvarter stora området CHOP – Capitol Hill Occupied Protest zone – ligger en polisstation som polisen övergav för cirka tre veckor sedan och den stora Cal Anderson-parken.

Under veckorna av oroligheter i stadsdelen Capitol Hill har våldet spirat.

Annons

– Som jag har sagt, och säger igen: Jag stöder fredliga demonstrationer. Men nu får det vara nog, säger polischefen Carmen Best.

– CHOP har blivit laglöst och brutalt. Fyra skjutningar, varav två dödliga, rån, överfall, våld och oräkneliga egendomsbrott har skett i området som täcker flera kvarter.

De två dödsoffren var två svarta tonåringar.

Dödad av polis

Tidigt på onsdagen lokal tid tog sig poliser i hjälmar och extra skyddsutrustning in i CHOP. På morgonen hade 31 personer gripits för att inte ha hörsammat order om att skingras samt för övergrepp och andra misstänkta brott, rapporterade polisen på Twitter.

Den tidigare välvilligt inställda borgmästaren Jenny Durkan gav polisen grönt ljus att återuppta kontrollen över området, efter att ha dömt ut CHOP som en "olaglig samling".

Polisen övergav området efter sammandrabbningar med demonstranter under proteströrelsen som växte efter att 46-årige George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i slutet av maj.

Personer utifrån

En av de protesterande, Harry "Rick" Hearns, ställde upp i 24 dagar som beväpnad vakt för CHOP. Men han stöder polisaktionen till "1 000 procent".

Enligt honom beror det eskalerande våldet i området på personer utifrån som tagit sig och förstört syftet med ockupationen.

– De utomstående kom in med vapen, våld, stenar och käppar. Vi representerar inte våld. Folk förde in det till oss, säger 59-årige Hearns till Reuters.

Trump: "Terrorister"

Rörelsen Black lives matter har beskrivit stämningen i CHOP som festivalliknande. President Donald Trump å sin sida har uppmanat de lokala myndigheterna att rensa området från "inrikes terrorister".

Annons

Borgmästare Durkan försvarade demonstranterna mot Trump. Hon pekade på att de skapat flera konstutställningar och bland annat ordnat debatter och gratis filmvisningar.

Men hennes hittills icke-konfrontativa linje nådde vägs ände på onsdagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons