Annons

Se upp – nu börjar måsarna attackbajsa

Måsarnas äggkläckning pågår som bäst på hustaken i städerna. Om du inte aktar dig kan du utsättas för de aggressiva fåglarnas försvar av sina ungar.
Djur • Publicerad 13 juni 2021
En trut som bor på taken på Lilla Essingen i Stockholm. När de upplever att ungarna är hotade bajsar på fienden.
En trut som bor på taken på Lilla Essingen i Stockholm. När de upplever att ungarna är hotade bajsar på fienden.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lars Johansson är ornitolog och kommunal skyddsjägare i Örebro.
Lars Johansson är ornitolog och kommunal skyddsjägare i Örebro.Foto: Foto: privat
Erika Wallmo är fastighetsförvaltare hos bostadsföretaget Einar Mattsson som använder drönare för att lokalisera fågelbon.
Erika Wallmo är fastighetsförvaltare hos bostadsföretaget Einar Mattsson som använder drönare för att lokalisera fågelbon.Foto: Privat

Skränande fiskmåsar och trutar som attackbajsar och dyker mot människor i sann Hitchcockanda har blivit en del av gatubilden den här tiden på året. Just under första halvan av juni börjar deras ägg att kläckas och det är runt de nyfödda ungarnas flygträning som den största dramatiken brukar ske.

– Jag hörde nyligen om en förskola där en flygtränande unge hade hamnat på marken och föräldrarna flög omkring där och bajsade på barnen och gjorde dykningar, säger ornitologen Lars Johansson.

Annons

Han är kommunal skyddsjägare i Örebro och blir ofta kontaktad av bostadsägare och privatpersoner som har problem med aggressiva måsar.

Fiskmåsar började ta sig i till städerna i Sverige i början på 70-talet för att häcka under sommarmånaderna. I april lägger de sina ägg, i juni kläcks de och sedan stannar de tills ungarna är flygfärdiga i slutet på augusti, då beger de sig tillbaka till de brittiska öarna och den franska Atlantkusten.

Husen är klippor

– Fiskmåsarna tror att våra hus är höga klippor i vatten, där de kan bygga bon som är fredade från rovdjur. De dras också till Norden för att vi har ljusa nätter och då finns det mycket mat här. Det är lite missvisande att de heter fiskmåsar för de äter mest mask, insekter som harkrankar och faktiskt gärna körsbär. Även små fågelungar och möss ligger illa till säger Lars Johansson.

Problemet som uppstår mellan djur och människa sker när ungarna ska lära sig bli självständiga, då växlar de mellan att vara kvar i boet och bli matade samt att ta sig ut och leta mat själva.

– När en människa närmar sig i den situationen försvarar både mamman, pappan och även släktingar ungen genom att tömma tarmen. När de inte har mer kvar att avlossa börjar de dyka mot fienden, men de går aldrig så långt att de pickar eller river en människa, säger Johansson.

Den här typen av situationer eller fiskmåsar som skränar nätterna igenom utanför sovrumsfönstret är dock inget vi måste leva med. För även om fåglarna är fredade under häckningsperioden, 1 april – 31 juli, är det tillåtet att göra något åt problemet. Fastighetsägarna kan kalla in kommunens skyddsjägare eller anlita ett saneringsbolag som går dit och pickar hål i äggen. Att ta hål på äggen så att ungarna dör är enligt Lars Johansson det bästa sättet att få fiskmåsarna att bygga bo någon annanstans.

Kommer tillbaka till samma plats

– De ruvar på äggen i cirka 20 dagar. Om det går 25 dagar och äggen inte kläcks tappar de hormonerna som håller dem intill äggen och att "nej det blev kanske inget" och så ger de upp för det året och flyger därifrån, säger Johansson.

Om man däremot flyttar bort boet eller förstör det, kommer de tillbaka och bygger ett nytt bo och lägger nya ägg på samma plats gång på gång.

Bostadsföretaget Einar Mattsson har haft mycket problem med fiskmåsar och trutar som byggt bon på taken på deras fastigheter och attackerar de boende.

– Vi har anlitat en entreprenör som har i uppdrag att i tidigt skede plocka bort bon eller ägg. De lokaliserar bon med drönare på de fastigheter som vi har problem med, säger Erika Wallmo, fastighetsförvaltare på Einar Matsson.

Annons

Det är framför allt de som har balkonger högt upp som har klagat för att de inte kan vara på sina balkonger och det har ramlat ner fågelägg på balkongerna.

Ornitolog Lars Johansson har också sett exempel på fiskmåsar som kommer tillbaka till människors hus varje år och inte attackerar utan mer blir som sommargäster, och han betonar fiskmåsarnas nytta för den biologiska mångfalden.

– Fåglarna som rör sig runt jordbruket har minskat med 80 procent de senaste 70 åren. Men i städerna är fågellivet i stort sett oförändrat och det ska vi vara tacksamma för.

Fakta: Så håller du fåglarna borta från balkongen

Fåglar vänjer sig snabbt. Fågelskrämmor av olika slag tappar därför i effekt. Även elektroniska fågelskrämmor med högfrekvent ljud som ska likna måsars dödsskrik, hjälper bara en stund.

Gör det därför svårt för fåglarna i stället. Täpp för utrymmen där de rastar eller bygger bon. Erbjud inte fåglarna trygga boplatser.

Mata dem inte. De är redan i staden för att det finns tillräckligt med mat där.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons