GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD stärker makten i kommunerna

SD:s framgångar i valet kan det leda till att partiet kommer till makten i flera kommuner.
I exempelvis Oskarshamn kan 92 år av oavbrutet socialdemokratiskt styre vara till ända.
Politik • Publicerad 24 september 2022
Sverigedemokraterna ökade kraftigt totalt i landets 290 kommuner och är nu störst i 18 kommuner. Arkivbild.
Sverigedemokraterna ökade kraftigt totalt i landets 290 kommuner och är nu störst i 18 kommuner. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På valnatten utbröt det ett stort jubel när den lokala SD-föreningen i Lilla Edet höll sin valvaka. Det sista distriktet att räknas var Västerlanda, ett område där Centerpartiet normalt sett är starkast.

– När resultatet kom in så gav Västerlanda oss det elfte mandatet och det var väldigt symboliskt för det här skiftet som nu har skett i hela Sverige i områden där Centerpartiet tidigare har varit starka, säger Johan Sösaeter Johansson, SD-ordförande i Lilla Edet.

Störst i 18 kommuner

Med 31,4 procent av rösterna blev SD för första gången det största partiet i Lilla Edets kommunval – Socialdemokraterna fick nöja sig med 22 procent och Centerpartiet stannar på 16,3 procent av rösterna.

– Jag är faktiskt inte förvånad. Vi har drivit en väldigt tydlig, konkret och lokal politik med väldigt starka lokala politiker. Vi fick runt 25 procent redan förra valet, men då valde de andra partierna att i princip lämna oss som ensam opposition. Då är det bara oss man kan rösta på om man vill ha förändring, säger Johan Sösaeter Johansson.

SD är numera största parti i 18 kommuner sett till procentandel av rösterna – vid valet 2018 var partiet störst i tolv kommuner, varav elva i Skåne. Nu är antalet icke-skånska kommuner där SD är störst uppe i sju och i Lilla Edet hoppas partiet få ta plats vid maktens grytor.

– Vi ser att möjligheterna att bilda ett styre är mycket ljusare än vad det någonsin har varit, säger Sösaeter Johansson.

Våren 2021 satt SD med i fem kommunala styren, enligt en sammanställning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Under det senaste året har SD tagit plats i ytterligare ett (Surahammar).

"En stor framgång"

Den siffran kan med stor sannolikhet bli större den här mandatperioden. Möjligheterna till att ta plats i kommunala styren har ökat kraftigt sedan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna på riksnivå har öppnat dörren för ett SD-samarbete.

– Både inför och efter valet har rikspartierna och de lokala partierna varit tydliga med att de inte stänger några dörrar. Och det är ju en stor framgång. Bara det innebär att vi har förutsättningar att prata i alla fall, säger Johan Sösaeter Johansson.

SD har även växt till att bli näst största parti i 60 av landets totalt 290 kommuner. Detta gäller exempelvis i småländska Oskarshamn och där öppnar den lokala moderatledaren Lucas Lodge för att ta makten med stöd av bland annat Sverigedemokraterna.

– Det ska jag inte sticka under stol med. Vi håller på och förhandlar för fullt. Socialdemokraterna har suttit vid makten i 92 år oavbrutet och det skulle vara jätteroligt att sätta S på avbytarbänken, säger Lucas Lodge.

Samtidigt förs det även samtal med kommunens socialdemokrater. För de senaste fyra åren har M och S styrt Oskarshamn tillsammans.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Socialdemokraterna. Det är mycket tack vare en ömsesidig respekt för varandra, säger Lucas Lodge.

Det har varit en speciell mandatperiod, säger Oskarshamnspolitikern.

– Vi har haft en pandemi och avslutat med ett krig i närområdet, och nu går vi in i en period med lågkonjunktur som kommer att pröva samhället. Den här tiden har faktiskt varit gynnsam för en sådan här konstellation. Vi har kunnat vara stabila och våga ta tuffa beslut, säger Lucas Lodge.

Dialog med SD även förra valet

TT: Var det aktuellt att prata med SD redan 2014 för att kunna ta makten utan S?

– Vi hade en dialog förra valet. Dock tog vi inte den dialogen så långt som vi har gjort denna gång, utan att säga för mycket om vilket håll det lutar åt.

Fakta: SD i kommunerna

I kommunvalet 2018 blev SD största parti i tolv kommuner, varav elva i Skåne, sett till procentandel av rösterna. Enda kommunen där SD var största parti 2018 utanför Skåne var Munkedal i Västra Götaland.

Efter valet 2022 är SD största parti i totalt 18 kommuner, varav sex utanför Skåne, enligt TT:s sammanställning. SD är numera även näst största parti i 60 av landets totalt 290 kommuner.

Här är samtliga kommuner där SD blev största parti i årets val (avrundat till en decimal): Hörby (39,3 procent), Bjuv (38,9), Sölvesborg (38,9), Svalöv (35,4), Örkelljunga (35,0), Färgelanda (34,9), Sjöbo (34,6), Klippan (34,3), Munkedal (32,5), Åstorp (32,3), Lilla Edet (31,4), Tomelilla (30,2), Hässleholm (29,9), Nässjö (27,4), Svedala (27,2), Osby (26,2), Uppvidinge (25,4) och Laholm (19,7).

I några kommuner skiljer det endast decimaler mellan SD och största alternativt näst största parti, vilket innebär att partierna kan få lika många mandat i aktuellt kommunfullmäktige

Detta gäller exempelvis i Laholm där SD och Socialdemokraterna, enligt det preliminära valresultatet, får åtta mandat vardera.

I exempelvis Torsås kommun i Kalmar län blev SD näst största parti efter S, men det skiljer endast 0,29 procentenheter mellan partierna och enligt det preliminära resultatet får partierna tio mandat vardera i kommunfullmäktige.

Fotnot: I sammanställningen om de kommuner SD blivit störst är det slutligt valresultat i samtliga fall förutom för Lilla Edet, Munkedal och Färgelanda.

Källa: Valmyndigheten

Fakta: SD i kommunerna

+ Kommunvalet i Lilla Edet

Redan 2018 var det nära att Sverigedemokraterna blev största parti i Lilla Edets kommun, som ligger i Västra Götalands län. Då fick partiet 25,2 procent av rösterna – endast Socialdemokraterna var större med 26,5 procent. Tredje största parti 2018 var Centerpartiet med 18,4 procent.

I årets val blev SD störst med 31,4 procent av rösterna, enligt det preliminära valresultatet. S fick 22 procent och Centerpartiet 16,3.

Kommunfullmäktige i Lilla Edet består av 31 stolar och kommunen har under den senaste mandatperioden styrts av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i minoritet.

I årets val åkte både L och MP ur kommunfullmäktige, medan det lokala partiet Edetlistan kom in. Mandatfördelningen, enligt det preliminära valresultatet, blir som följer: SD 11 stolar, S 7, C 5, M 4, V 2, KD 1 och Edetlistan 1.

Antalet röstberättigade i kommunvalet 2022 i Lilla Edet var 11 266 personer och valdeltagandet landade på 78,4 procent, enligt det preliminära valresultatet.

+ Kommunvalet i Oskarshamn

I småländska Oskarshamn har Socialdemokraterna och Moderaterna styrt i majoritet den senaste mandatperioden. Precis som vid valet 2018 är S det största partiet med 32,2 procent av rösterna (32,9 valet 2018). SD får 22,8 procent (18,6) och M är tredje största parti med 19,5 procent (16,7).

Kommunfullmäktige i Oskarshamn består av 49 stolar. Den slutliga mandatfördelningen är ännu inte klar, men om M ska bilda ett styre utan S måste partiet gå samman med SD och KD samt ytterligare ett parti (exempelvis Liberalerna eller det lokala Kustlandspartiet).

Antalet röstberättigande i kommunvalet 2022 i Oskarshamn var 21 597 personer och valdeltagandet landade på 83,39 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.