Annons

SD: Begränsa ryska turistvisum till Sverige

Sverigedemokraterna vill begränsa ryska turistvisum till Sverige, i likhet med Finland och länder i Baltikum.
Ukrainakriget • Publicerad 12 augusti 2022
Aron Emilsson, SD:s utrikespolitiske talesperson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Partiets besked kommer sedan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanat västländer att stänga gränserna för ryssar i ett år.

– Vi har som utgångspunkt att med alla till buds stående medel stötta Ukraina. Och nu när det kom en begäran från Ukraina är det hög tid att regeringen svarar upp mot efterfrågan och att man sätter i gång och implementerar en sådan ordning, säger partiets utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson.

Annons

SD befarar att Sverige kommer att bli mer attraktivt för ryska turister när Finland och baltiska länder begränsar turistvisumen. Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) har den 28 juli ställt en skriftlig fråga till regeringen om turistvisumen.

Ryska turister utgör i normaltider – innan pandemin, Ukrainakriget och sanktioner – mellan 0,2 och 1 procent av alla turister som kommer till Sverige, enligt Visit Sweden.

– Ingen åtgärd är för liten eller för stor för att kunna skruva åt tumskruvarna mot Ryssland, säger Aron Emilsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons