Annons

Scania-vd hyllar mångfald på fabriksgolvet

Den tidigare Scaniachefen Leif Östlings uttalanden om att en viss nationalitet inte är lämplig på fabriksgolvet har upprört känslor.
Sittande Scaniachefen Henrik Henriksson avvisar Östlings synsätt.
Ekonomi • Publicerad 4 november 2019
Scanias vd Henrik Henriksson hyllar mångfalden på Scanias fabriksgolv. Arkivbild.
Scanias vd Henrik Henriksson hyllar mångfalden på Scanias fabriksgolv. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Såväl ledningsgruppen som facket och andra representanter för Scania har enligt Henrik Henriksson fått frågor om uttalanden av Leif Östling, vd för Scania 1994–2012, i en intervju med Youtube-kanalen Swebb TV. Han hävdar i intervjun att särskilda nationaliteter inte klarat av att sköta jobbet på Scania och att Sverige "tagit in alldeles för mycket folk utifrån".

Enligt Henrik Henriksson har Scanialedningen, facket och andra representanter för företaget många frågor om Östlings uttalande.

Annons

– De signalerna har vi plockat upp. Det är därför också vi har, primärt internt, har gått ut med tydlig information att vi inte känner igen oss i den här beskrivningen, säger han.

Bidragit till framgångar

I ett internt brev till de anställda skriver han: "Scania är och ska vara ett företag som är öppet för alla – oavsett religion, om man är kvinna eller man, gul, brun, svart eller av regnbågsfärg".

Scania har sedan många år anställt många människor som sökt sig till Sverige, undan konflikter och krig. Detta har enligt Henriksson bidragit till bolagets stora framgångar.

– På vår monteringslina i Södertälje tror jag vi har fler än 50 nationaliteter som pratar fler än 40 olika språk. Det där är en styrka för oss. Vi tror att mångfalden ger oss ett starkare bolag, både för att jobba här hemma i Sverige och för att jobba internationellt, säger han.

Han beskriver kulturen på företaget som "inkluderande".

– Det handlar om hur vi respekterar kunder och andra personer, men också kollegan och människor – och i slutändan planeten. Det är det folk känner igen sig i och det är den kulturen som lever och frodas på Scania, säger Henriksson.

– Leif (Östling) har ju varit med i många år, så han har ju varit en bidragande orsak till att införa den kulturen och driva den framåt. Det förvaltar vi och förfinar, tillägger han.

"Vi har haft en diskussion"

Leif Östling har efter sina uttalanden lämnat posten som ordförande i styrelsen för Södertälje Science Park, bildat av Södertälje kommun, KTH, Scania och Astra Zeneca.

Östling säger i intervjuer med bland annat Dagens Industri och Expressen att han inte tycker att han har gett uttryck för rasistiska åsikter och uppger även att han pratat med Henrik Henriksson och företrädare för Södertälje kommun om frågan.

Henriksson bekräftar att ett samtal har förts med Östling, men vill inte berätta i detalj hur det förlöpte.

– Vi har haft en diskussion med honom och det är kopplat till hur vi kommer att agera och hur vi ser på frågeställningarna. Men mer än så vill jag inte kommentera i detalj, säger Scaniachefen till TT.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons