Saudiske skytten: USA är en ond nation

Den saudiske flygvapenanställde som sköt ihjäl tre personer på en marinbas i Florida ska före dådet ha beskrivit sitt hat mot USA på Twitter.
Saudiarabiens kung Salman fördömer dådet.
USA • Publicerad 7 december 2019
Polis i närheten av basen i Pensacola.
Polis i närheten av basen i Pensacola.Foto: WEAR-TV/AP/TT

Den saudiske flygvapenanställde drog tidigt på morgonen, lokal tid, vapen och öppnade eld vid marinbasen Pensacola i Florida, där han utbildades.

Polis säger att mannen rörde sig på två våningar i en skolbyggnad. Det första larmet kom klockan 6.51 lokal tid, och några minuter senare var de första poliserna från Escambias sheriffkontor på plats.

Innan han sköts till döds av polis hade han dödat tre och skadat åtta andra. Två av de skottskadade är poliser.

Ska ha twittrat

Enligt underrättelsegruppen Site, som bevakar terrorgrupper på nätet, twittrade mannen före dådet något som kan ha varit ett motiv. "Jag är mot ondska och USA som helhet har förvandlats till en ond nation", skrev mannen enligt Site.

"Jag är inte mot er bara för att ni är amerikaner, jag hatar er inte på grund av er frihet, jag hatar er för att ni varje dag stödjer, bekostar och utför brott inte bara mot muslimer utan också mot mänskligheten", fortsatte han.

"Kommer att ha skuld"

Den saudiske mannen tillhör Saudiarabiens flygvapen, som ofta samarbetar med marinbasen.

– Saudiarabiens regering måste göra saker och ting bättre för de här offren. Den kommer att ha en skuld här, eftersom det var en av deras medborgare, säger Floridas guvernör Ron DeSantis.

Saudiarabiens kung Salman ringde USA:s president Donald Trump efter dådet för att uttrycka sina kondoleanser. I ett skriftligt uttalande fördömer monarken dådet: "Förövaren för detta avskyvärda brott representerar inte det saudiska folket, som ser det amerikanska folket som vänner och allierade."

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att gärningsmannen skjutit ihjäl fyra personer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.