unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Saudiarabien: Vi vill inte ha krig

Saudiarabien anklagar Iran för att ligga bakom veckans attacker mot oljeanläggningar – och säger precis som Iran att man inte vill ha ett krig.
Attackerna var bara början, låter det från Huthirebellerna.
Adil al-Jubayr (till höger) i samband med ett besök av USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) i vintras.
Adil al-Jubayr (till höger) i samband med ett besök av USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) i vintras.
Foto: Andrew Caballero-Reynold

– Kungariket Saudiarabien vill inte ha ett krig i regionen och söker inte heller ett sådant, försäkrar ministern Adil al-Jubayr på en presskonferens, men understryker samtidigt att landet kommer att svara med "all styrka och beslutsamhet" i det fall ett annat land väljer krigets väg.

Iran nekar till att ha haft något med attackerna att göra och den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif meddelade på lördagen att de inte heller vill ha ett krig.

Förstärkningar vid viken

För en vecka sedan saboterades fyra fartyg, varav två saudiska oljetankrar, utanför Förenade arabemiratens kust. I tisdags attackerades två saudiska oljepumpstationer av drönare, vilket Saudiarabien anklagar Iran för att ha beordrat.

De Iranstödda Huthirebellerna, som strider mot en saudiskledd allians i kriget i Jemen, har tagit på sig ansvaret för attackerna.

De är bara de första i en rad planerade angrepp mot 300 viktiga mål, rapporterar den Huthikontrollerade nyhetsbyrån Saba med hänvisning till en anonym källa i rörelsens militära led. Bland målen finns militära anläggningar i Saudiarabien, Förenade arabemiraten och baser som länderna har i Jemen, enligt källan.

Prat med Pompeo

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ska ha talat i telefon med USA:s utrikesminister Mike Pompeo om att förstärka säkerhetsläget i regionen, enligt de statliga medierna.

USA har sedan tidigare skickat militära fartyg och bombflygplan till området och beskrivit det som ett tydligt budskap till Iran.

De sex länderna inom Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) har utökat sin patrullering i de internationella vattnen i regionen, meddelar USA:s femte flotta, som är baserad i Bahrain.

Qatar: Barnsliga

Den saudiska nyhetsbyrån SPA rapporterar att den enväldige kung Salman har bjudit in ledarkollegor i regionen till toppmöten i Mecka om knappt två veckor, den 30 maj. Toppmötena omfattar Arabförbundet, som har 22 medlemmar från Mauretanien i väster till Oman i öster, samt GCC. Iran är inte med i någon av dessa sammanslutningar.

Mötet ska handla om den senaste tidens "aggressioner och deras konsekvenser". Förenade arabemiraten meddelar att länderna i regionen behöver stå enade.

Qatars utrikesminister Sultan al-Muraikhi tror inte att USA eller Iran vill ha ett krig.

– Jag tror att om vi drar oss undan från de barnsliga regimerna i regionen så kommer alla oroligheter att lugna ned sig, säger han.

Läs mer

Klart: Unge KFF-stjärnan förlänger kontraktet

Sport

Klart: Unge KFF-stjärnan förlänger kontraktet

Anfallaren: ”Det känns väldigt bra att ha förlängt kontraktet”

Musikalartister blev utan jobb när pandemin slog till

Nybro

Musikalartister blev utan jobb när pandemin slog till

"I mitten av mars förändrades allt – och det hela var så märkligt.”

IKO efter nya publikbeskedet: ”Vi återgår till ursprungsplanen”

Sport

IKO efter nya publikbeskedet: ”Vi återgår till ursprungsplanen”

Räknar med att kunna ta in 500 åskådare mot Leksands IF.

Äldreboenden öppnar på torsdagen - med blandade känslor

Emmaboda

Äldreboenden öppnar på torsdagen - med blandade känslor

På torsdagen öppnas kommunens äldreboenden och allaktivitetshus för besök efter ett halvårs stängning. Här berättar Anneli Djerf och Anette Isaksson vad det innebär och om hur det gångna halvåret har satt verksamheterna på hårda prov.

Biogassatsning på Runes invigdes

Emmaboda

Biogassatsning på Runes invigdes

Biogaspumpen på Runes bensin invigdes på onsdagen, men har varit i drift sedan årsskiftet. Kommunalrådet Johan Jonsson (C) tankade då kommunorganisationens första biogasbilar.

Hemlig dragkamp om makten på länsstyrelsen

Barometern-OT granskar

Hemlig dragkamp om makten på länsstyrelsen

Gräl, jävs-anklagelser och ett rop på hjälp från en 75-årig Kalmarkvinna.