Annons

Saudi: Dödsdomar mot barn upphävs

Avrättningar ska inte längre verkställas mot dem som dömts till döden när de var barn, meddelar Saudiarabiens människorättskommission.
Reformen sker efter ett beslut från kung Salman.
Saudiarabien • Publicerad 26 april 2020
Saudiarabiens kung Salman. Arkivbild.
Saudiarabiens kung Salman. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Dekretet innebär att den som dömts till döden för brott begångna då han eller hon var minderårig inte längre kan avrättas. I stället ska individen få ett fängelsestraff på högst tio år på ungdomsvårdsanstalt", skriver den statliga kommissionens ordförande Awad al-Awad i ett uttalande.

Beskedet kommer kort efter det att Saudiarabien, som tillämpar strikt islamisk lag, beslutat att avskaffa prygelstraffet.

Annons

Den absoluta monarkin hamnar trea på listan över de länder som verkställer flest dödsstraff. I fjol avrättades 184 människor, enligt Amnesty International. Minst en av de avrättade dömdes till döden som barn.

Människorättsorganisationer uppmärksammar regelbundet godtyckliga gripanden, tortyr och avrättningar i Saudiarabien. Kritik har även väckts mot landets terrorlagstiftning som anses användas mot regimkritiker.

Landet fick ta emot omfattande internationella fördömanden 2018, då den saudiske journalisten och Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet.

"Dekretet hjälper oss att etablera ett mer modernt straffsystem", skriver al-Awad vidare om kung Salmans beslut.

Fakta: All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki. All politisk makt ligger hos kungafamiljen Al Saud. De flera tusen prinsarna dominerar både näringslivet och offentliga ämbeten på alla nivåer.

Politiska partier är förbjudna. Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik.

I praktiken styrs landet i dag av den åldrige kung Salmans son, kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen har sedan han tillträdde beskrivits som maktfullkomlig.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons