unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Saudi: Dödsdomar mot barn upphävs

Avrättningar ska inte längre verkställas mot dem som dömts till döden när de var barn, meddelar Saudiarabiens människorättskommission.
Reformen sker efter ett beslut från kung Salman.
Saudiarabiens kung Salman. Arkivbild.
Saudiarabiens kung Salman. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

"Dekretet innebär att den som dömts till döden för brott begångna då han eller hon var minderårig inte längre kan avrättas. I stället ska individen få ett fängelsestraff på högst tio år på ungdomsvårdsanstalt", skriver den statliga kommissionens ordförande Awad al-Awad i ett uttalande.

Beskedet kommer kort efter det att Saudiarabien, som tillämpar strikt islamisk lag, beslutat att avskaffa prygelstraffet.

Den absoluta monarkin hamnar trea på listan över de länder som verkställer flest dödsstraff. I fjol avrättades 184 människor, enligt Amnesty International. Minst en av de avrättade dömdes till döden som barn.

Människorättsorganisationer uppmärksammar regelbundet godtyckliga gripanden, tortyr och avrättningar i Saudiarabien. Kritik har även väckts mot landets terrorlagstiftning som anses användas mot regimkritiker.

Landet fick ta emot omfattande internationella fördömanden 2018, då den saudiske journalisten och Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet.

"Dekretet hjälper oss att etablera ett mer modernt straffsystem", skriver al-Awad vidare om kung Salmans beslut.

Fakta: All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki. All politisk makt ligger hos kungafamiljen Al Saud. De flera tusen prinsarna dominerar både näringslivet och offentliga ämbeten på alla nivåer.
Politiska partier är förbjudna. Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.
Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik.
I praktiken styrs landet i dag av den åldrige kung Salmans son, kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen har sedan han tillträdde beskrivits som maktfullkomlig.
Källa: Landguiden/UI

Läs mer

Almqvist avvisar anklagelser om jäv: ”Jag är extremt noga”

Barometern-OT granskar

Almqvist avvisar anklagelser om jäv: ”Jag är extremt noga”

Säger sig ha lämnat rummet när ”infekterad Kalmarfråga” kom på tal.

Klart: Unge KFF-stjärnan förlänger kontraktet

Sport

Klart: Unge KFF-stjärnan förlänger kontraktet

Anfallaren: ”Det känns väldigt bra att ha förlängt kontraktet”

Skrällen: OAIK vidare i Svenska cupen – straffade Varberg

Svenska Cupen

Skrällen: OAIK vidare i Svenska cupen – straffade Varberg

Direktrapportering från Arena Oskarshamn.

Äldreboenden öppnar på torsdagen - med blandade känslor

Emmaboda

Äldreboenden öppnar på torsdagen - med blandade känslor

På torsdagen öppnas kommunens äldreboenden och allaktivitetshus för besök efter ett halvårs stängning. Här berättar Anneli Djerf och Anette Isaksson vad det innebär och om hur det gångna halvåret har satt verksamheterna på hårda prov.

Biogassatsning på Runes invigdes

Emmaboda

Biogassatsning på Runes invigdes

Biogaspumpen på Runes bensin invigdes på onsdagen, men har varit i drift sedan årsskiftet. Kommunalrådet Johan Jonsson (C) tankade då kommunorganisationens första biogasbilar.

Hemlig dragkamp om makten på länsstyrelsen

Barometern-OT granskar

Hemlig dragkamp om makten på länsstyrelsen

Gräl, jävs-anklagelser och ett rop på hjälp från en 75-årig Kalmarkvinna.