Sargent och Sims delar på Nobelpriset

Thomas Sargent, Christopher Sims är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011

Pristagarnas arbete, som inleddes redan på 1970-talet, har anammats av såväl forskare som beslutsfattare världen över.

Thomas Sargent och Christopher Sims, båda två från USA, får priset "för deras empiriska forskning om orsak och verkan i makroekonomin". De får därmed dela på prissumman 10 miljoner kronor som betalas ut av Riksbanken.

Sargent och Sims har bland annat presenterat metoder rörande orsakssambanden mellan den ekonomiska politiken och olika makroekonomiska variabler som BNP, inflation, sysselsättning och investeringar. Deras metoder gör det möjligt att identifiera orsakssambanden och klargöra förväntningarnas roll. Därmed kan man se effekterna av överraskande åtgärder och systematiska ändringar av politiken.

Thomas Sargent är professor vid New York University i USA, Christopher Sims är professor vid Princeton University.

Ekonomipriset är av färskare datum än de priser som Alfred Nobel bestämde om i sitt testamente 1895. Den rätta benämningen är: Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Priset skapades 1968 i samband med att Riksbanken fyllde 300 år. Vetenskapsakademien utser pristagare och Riksbanken har lovat att varje år betala ett lika stort pris som Nobelprisen.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.