Annons

Säpo kontrollerar tusentals värnpliktiga

Samhälle • Publicerad 6 mars 2020
Säpo utför kontrollerna på uppdrag av Försvarsmakten. Arkivbild.
Säpo utför kontrollerna på uppdrag av Försvarsmakten. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Säpo kontrollerar regelbundet tusentals unga efter att de avslutat sin värnplikt, rapporterar Svenska Dagbladet. Kontrollen sker på begäran av Försvarsmakten. Just nu kontrolleras 3 789 ungdomar födda 1999 mot belastningsregistret och misstankeregistret. Kontrollerna kommer att fortsätta så länge de är krigsplacerade, alltså fram tills de fyller 47 år. Den värnpliktiga måste ge sitt samtycke för att bli kontrollerade.

Enligt rekryteringsmyndigheten TRM bör Säpo kontrollera de värnpliktiga i anslutning till att den militära grundutbildningen påbörjas, men det finns enligt myndigheten ingen grund för löpande kontroller efter det. Försvarsmakten är av en annan uppfattning, och menar att det finns lagstöd för att kontrollera kontinuerligt.

Annons

Lisa Holmqvist, vice ordförande i pliktrådet, är kritisk.

– Jag upplever det som felaktigt. Det är en sak att jag godkänner det inför min grundutbildning, men när jag är klar och har lämnat Försvarsmakten tycker jag att det är fel, säger hon till SvD.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons